Нарастващата нужда от чипове за изкуствен интелект, съчетана с производствените ограничения, принуждават Huawei да забави производството на премиум телефоните си Mate 60, твърдят запознати с въпроса пред Reuters.

Huawei използва едно съоръжение, в което се произвеждат както чиповете за изкуствен интелект на Ascend, така и такива на Kirin, но производството е било възпрепятствано от нисък процент на добив - показател за качеството на продукцията.

В същото време глобалната надпревара за AI функционалности на фона на китайско-американското технологично противопоставяне остави Huawei на второ място по продажби на пазара на смартфони в Китай, точно когато компанията оглави класацията за първи път от повече от три години.

Китай отговаря на технологичните санкции на САЩ с чипове с отворен код RISC-V е компютърен език, използван за проектиране на всякакви продукти - от чипове за смартфони до усъвършенствани процесори за изкуствен интелект
Тази ситуация предлага рядък поглед към предизвикателствата, които стоят пред Huawei, докато технологичният гигант се стреми да се възстанови, след като санкциите на САЩ през 2019 г. отрязаха достъпа му до усъвършенствани инструменти за производство на чипове и осакатиха звеното му за смартфони. Тя също така илюстрира въздействието на американските ограничения върху продажбите на чипове за обработка на изкуствен интелект в Китай - пазар, който беше 90% контролиран от американския гигант Nvidia преди последните ограничения от октомври да тласнат китайските клиенти към местни алтернативи.

Правителството стартира инициатива за подобряване на позициите на Китай в областта на изчислителната мощ. Според данни от публичните търгове в азиатската страна това е подтикнало местните власти да обявят проекти за центрове за данни, като същевременно е засилило публичното и частното търсене на полупроводници.

Ascend 910B се счита за най-конкурентният чип за изкуствен интелект, който не е на Nvidia, наличен в Китай. Затова и Huawei е дала приоритет на този вид полупроводници за сметка на тези на Kirin, което е забавило производството на смартфоните Mate 60, свидетелстват източниците на информационната агенция.

Водещият производител на оборудване за чипове ограничава износа си за КитайНидерландското правителство забрани на ASML да доставя DUV машини на Пекин
Компанията също така работи за подобряване на добива си - броя на използваемите чипове на една плочка - така че се надява това споразумение за производство да е краткосрочно.

Huawei не разкрива възможностите си за производство на чипове и амбициите си и няма много публична информация за напредъка на компанията или за това как успява да произвежда усъвършенствани чипове. Нейното развитие стана очевидно, след като тя изненада пазарните наблюдатели с неофициалното пускане на серията Mate 60 през август по време на посещението на министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо в Китай.

Онлайн справки установяват, че телефоните притежават чип, произведен в Китай, който може да използва телекомуникационни скорости от пето поколение (5G). Анализатори твърдят, че Huawei може да е успяла да постигне това благодарение на най-големия китайски производител на чипове по договор SMIC.

Подобен процес е по-трудоемък, по-скъп и вероятно по-малко продуктивен от използването на по-съвременните машини за екстремна ултравиолетова литография, които Съединените щати не позволяват на трети страни да продават на Китай, твърдят анализатори. В резултат на това телефоните Mate 60 постоянно липсват в складовете, а потребителите се оплакват в интернет от месеци чакане за изпълнение на предварителните поръчки.

Китайските съперници на Apple я изпреварват на терена на автомобилитеВъпреки че в средата на 2010 г. се появиха съобщения за интерес на Apple към производство на автомобили, компанията все още не е представила такива планове
Дори и така, серията до голяма степен е отговорна за това, че Huawei възвърна статута си на най-продавания смартфон в Китай през първите две седмици на 2024 г., акцентират от доставчика на данни Counterpoint. Това се случва за първи път от края на 2020 г.

Други продукти на Huawei, засегнати от производствените затруднения, включват оборудвания с Ascend изчислителен блок MDC 810, който захранва усъвършенствани системи за подпомагане на шофьорите. Това наложи на много китайски производители на автомобили да забавят доставката на флагманските си модели.