Китай може да се сблъска с повече ограничения върху износа на полупроводници от страна на САЩ и Нидерландия, целящи да ограничат технологиите за производство на чипове в азиатската държава, коментират анализатори пред CNBC.

По-рано тази година Нидерландия блокира местния производител на полупроводниково оборудване ASML да изнася някои от своите системи за дълбока ултравиолетова литография за Китай. Въпросните машини са от ключово значение за производството на съвременни чипове.

Това се случи, след като през октомври миналата година САЩ затегнаха контрола върху износа на модерни полупроводници и инструменти за производството им, надграждайки предишните правила. Вашингтон се опасява, че Пекин може да използва тези усъвършенствани чипове за развитието на изкуствен интелект и военни приложения.

Китайски военни и университети купуват чипове на Nvidia въпреки санкциитеГрафичните процесори, създавани от Nvidia, са много по-добри от конкурентните продукти за работа с изкуствен интелект


"Не бих се изненадал, ако се появят още американски ограничения, просто защото все още сме в средата на това. А в САЩ има много ястреби, които наистина са загрижени за военното укрепване на Китай", казва Дан Хътчън, заместник-председател и старши научен сътрудник в TechInsights.

Пекин заклейми стъпката на нидерландското правителство, като призова да "отстоява обективна и справедлива позиция и пазарни принципи". Миналата седмица Министерството на търговията на Китай заяви, че САЩ използват експортния контрол като инструмент, като добави, че е "силно обезпокоено от пряката намеса на Вашингтон" по въпроса за износа на високотехнологични продукти от страна на нидерландски компании.

"Това е още едно доказателство, че не само американското правителство, но и други западни държави като Нидерландия ще продължат да засилват някои от ограниченията, които наблюдаваме както по отношение на оборудването за производство на чипове, така и на самите усъвършенствани полупроводници", посочва на свой ред Крис Милър, автор на книгата Chip War.

IDC: Пазарът на чипове достигна дъното, следва възходАнализаторите прогнозират, че през 2024 секторът на полупроводниците ще се върне към растеж


През октомври САЩ забраниха продажбите на чиповете A800 и H800, които Nvidia произвежда специално за китайския пазар. По-малко мощните полупроводници бяха разработени, след като през август 2022 г. американското правителство забрани доставките на чиповете A100 и H100 - усъвършенствани графични процесори, продавани на бизнеса - за Китай.

Това накара Nvidia да пусне още по-ограничени чипове в азиатската страна през декември, за да спази ограниченията за износ на САЩ.

"Правителството на САЩ даде сигнал, че планира да въведе нов контрол върху износа, който наистина редовно да затваря пропуските", казва Милър.

Вносът на интегрални схеми в Китай през 2023 г. рязко се понижи на фона на ограниченията на САЩ, като спадна с 15,4% на годишна база до 349,4 млрд. долара, сочат митнически данни. Обемът на доставките също е намалял с 10,8%.

"С предстоящите избори в САЩ и продължаващото политическо напрежение в Тайванския проток е трудно да се предвиди значимо оттегляне на ограниченията. Очаквам по-нататъшно затягане", категоричен е и Даниел Нюман, главен анализатор във Futurum Research.

Заради Китай: САЩ разследват водещия си доставчик на оборудване за чиповеApplied Materials е обект на криминално разследване за доставки на иновативни технологии към SMIC


Китай се стреми към самостоятелност

Усилията на Запада за ограничаване на високотехнологичния напредък на Китай подтикнаха икономическия гигант да търси самостоятелност за местните компании.

От 2019 г. насам САЩ наложиха санкции на китайски технологични гиганти като Huawei и най-големия производител на чипове SMIC, което принуди Пекин да стимулира своята вътрешна промишленост.

Според базираната в Шанхай компания CINNO Research приходите на 10-те най-големи китайски производители на чип оборудване са нараснали с 39% през първата половина на 2023 г. в сравнение с година по-рано.

Война за чипове: YMTC съди Micron, твърдейки, че нарушава патентиЮридическият сблъсък се случва на фона на ограниченията, налагани от САЩ върху износа на технологии към Китай


"Наистина смятам, че краткосрочният план осигурява предимство на Запада, но Китай ще направи всичко възможно, за да не остане извън надпреварата на този терен", казва Нюман от Futurum.

Китай традиционно е зависим от чуждестранния внос за критични компоненти. След като холандското правителство отне лиценза за износ на ASML, Пекин вече няма достъп до някои от най-модерните инструменти за производство на чипове в света.

На Китай също така е забранено да внася машини за екстремна ултравиолетова литография на ASML, които компании като тайванската TSMC използват, за да произвеждат най-малките и най-сложни полупроводници.