Русия продължава да получава големи количества западни технологии, които са от решаващо значение за войната ѝ в Украйна, въпреки че санкциите все пак ограничават доставките, показва нов анализ.

Според него Китай, Хонконг, Турция и Обединените арабски емирства имат все по-голямо значение за доставките на важни компоненти за Русия, тъй като веригите за доставки са се адаптирали в отговор на санкциите върху високотехнологичния износ, насочени към ограничаване на военната машина на Москва.

В отговор на пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна на 24 февруари 2022 г. западната коалиция от съюзници, заедно с Япония и Южна Корея, наложиха серия от санкции, ограничаващи продажбата на определени стоки на Русия, включително модерни технологии, които се използват във военната сфера. Въпреки това те все още съставляват почти половината от целия руски внос на критични компоненти и стоки с "висок приоритет" на бойното поле през първите три тримесечия на 2023 г., според изследване на украинския мозъчен тръст KSE Institute и Yermak-McFaul International Working Group, която насърчава санкциите срещу Русия.

Западните санкции спъват газовите амбиции на Русия Преди дни САЩ наложиха санкции на най-големият проект на Кремъл в сферата - Arctic LNG 2
Такива продукти обикновено се проектират от компании със седалище в страните от Западната коалиция, но се произвеждат и разпространяват в чужбина, което често прави веригите за доставки по-трудни за контролиране. Предишни разследвания показват, че тези посредници от трети страни обикновено са базирани в държави без преки санкции срещу Русия - предимно Китай, както и Турция и ОАЕ.

Москва е внесла критични компоненти на стойност над 22 млрд. долара между януари и октомври 2023 г., сочат руски търговски данни. За същия период тя си е осигурила и "високоприоритетни" бойни компоненти на стойност почти 9 млрд. долара, за които западните власти са наложили специални санкции. Списъкът с подобни стоки включва микрочипове, комуникационно оборудване, компютърни компоненти, лагери и трансмисионни валове, както и навигационни и сензорни устройства, които могат да се използват в редица военни апарати - безпилотни самолети, радиостанции, ракети и бронирани превозни средства.

Като цяло търговските потоци бележат ръст в сравнение с първите шест месеца на руско-украинската война, когато руският внос рязко намаля. В сравнение с предвоенните нива обаче данните сочат низходяща тенденция, като вносът на критични компоненти и стоки за бойното поле е намалял съответно с 29% и 10%.

Според авторите на доклада данните показват, че някои мерки за контрол на износа действат и че Русия не е успяла да намери надеждни заместители на много западни доставчици. Те отбелязват обаче, че е необходимо да се направи повече за засилване на прилагането им и ограничаване на оставащите пропуски.

Газпром реализира печалба от €45 млн. в Северно мореКомпанията добива газ от находището Силиманите, което е разположено във водите на Обединеното кралство и Нидерландия
"Най-накрая започваме да наблюдаваме тази бавна, но донякъде положителна тенденция", коментира пред CNBC Елена Билусова, старши изследовател в института KSE и един от авторите на доклада. "Санкциите не са мярка, която можете да приложите и да очаквате да видите ефекта утре."

Констатациите отразяват и коментарите, направени във вторник от украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че има "ясни признаци на забавяне" в руската отбранителна промишленост. Той не представи доказателства за твърдението си, а Русия контрира, че производството ѝ на военно оборудване се е ускорило.

Американските технологии продължават да навлизат в Русия

Според новото изследване продуктите, произхождащи от компании със седалище в САЩ, имат втория по големина дял след Китай във вноса на руски бойни стоки (27%) и критични компоненти (19%). Въпросните продукти са създадени от водещи компании като Intel, Analog Devices, Advanced Micro Devices и Texas Devices и са открити в руско въоръжение на бойното поле в Украйна, според KSE, а по думите на Билоусова тенденциите сочат, че “техните обеми се увеличават" с течение на времето.

В коментар на заключенията от доклада, от Analog Devices заявяват, че всички доставки за Русия след санкциите са "пряко нарушение на нашата политика и са резултат от неразрешена препродажба или отклоняване".

Рекордни приходи от петрол в Русия на фона на глобалните ограниченияОфициалните оценки сочат, че брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 5,5% през третото тримесечие спрямо година по-рано
Междувременно Intel посочват, че работят активно за "проследяване и намаляване на потенциалните проблеми с дистрибуторите".

От Texas Devices пък казват, че "категорично се противопоставят на използването на нашите чипове в руско военно оборудване и на незаконното пренасочване на нашите продукти към Русия" и че предприемат действия, ако научат, че дистрибуторите им не спазват правилата за контрол на износа.

Сходна е позицията и на AMD, която "работи за пресичане на злонамереното използване на нашите продукти в руското военно оборудване" и прилага програми за съответствие и мониторинг, за да предотврати подобни случаи.

Констатациите в доклада подчертават продължаващите предизвикателства, пред които е изправена индустрията при мониторинга на сложните вериги за доставки. В блогпост от януари 2023 г. Асоциацията на полупроводниковата индустрия, която представлява около 99% от компаниите в сектора на САЩ и около две трети от производителите в глобален мащаб, също призна наличието на проблем.

Вносът на съвременни металорежещи машини в Русия се увеличава

В доклада се подчертава също така и значителното увеличение на руския внос на клас съвременни металорежещи машини, които са от решаващо значение за военното производство на Москва от началото на войната.

Икономическите проблеми на Путин преди изборите: Много, но преодолими С възстановяването на приходите от петрол, основното вътрешно предизвикателство пред Путин остава справянето с острия недостиг на работна ръка
Според анализа на KSE между януари и октомври 2023 г. Москва е внесла машини с "цифрово-програмно управление" на стойност 189 млн. долара - 88% увеличение в сравнение с предвоенните нива, като по-голямата част от тези инструменти идват от страни от Западната коалиция.

Машините с цифрово-програмно управление са автоматизирани промишлени инструменти, широко използвани в космическата, автомобилната и отбранителната индустрия. Приложенията им могат да включват производство на корпуси на оръжия, части за самолети, компоненти за ракети и дронове, както и микроелектроника.

Този тип стоки станаха обект на санкции от страна на САЩ и ЕС в края на 2023 г., което усложни и оскъпи задачата на Русия да се снабдява с тях. Нови данни обаче сочат, че Китай може да запълни тази празнина. Според анализ на Financial Times на данни за руската търговия, публикувани миналата седмица, китайските доставки за Русия са се увеличили десетократно от началото на войната в Украйна.