Европейският съюз включи руската компания PJSC Alrosa, най-големият производител на диаманти в света, както и нейния главен изпълнителен директор Павел Алексеевич Мариничев в списъка си със санкции.

PJSC Alrosa, която е собственост на руската държава, произвежда над 90% от цялото руско производство на диаманти, което представлява изключително ценен източник на приходи за Кремъл.

ЕС заяви, че Alrosa и нейният главен изпълнителен директор са добавени в списъка на санкционираните лица и компании за "действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Европа не иска руски диаманти. Кой е най-големият печеливш от товаГолемите западни бижутери, от Tiffany's до Cartier и Van Cleef & Arpels, се дистанцират от доходоносната търговия с диаманти в Русия

Около 1950 компании и физически лица вече са санкционирани от ЕС, откакто Русия вкара войските си в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва Euronews.

Включването на Alrosa в списъка следва решението, взето от ЕС през декември, за забрана на вноса, закупуването или трансфера на естествени и синтетични диаманти от Русия.

Забраната за внос беше част от дългоочаквания 12-и пакет от санкции срещу Москва и трябва да влезе в сила на 1 март, като първоначално ще обхваща диаманти и бижута с произход от Русия, а от 1 септември ще обхване и лабораторно отгледани диаманти и часовници, съдържащи диаманти.

Забраната е част от по-широкообхватни усилия, координирани от страните от Г-7, за допълнително ограничаване на приходите на руската държава в опит да се възпрепятстват военните ѝ усилия в Украйна.

FT: ЕС налага ембарго върху руските диаманти следващата седмицаХодът е бил подкрепен на двудневното заседание на външните министри от Г-7 в Япония

Този ход идва, след като Русия засили ударите си по украински градове през новата година. Във вторник Киев и Харков станаха мишена на нова вълна от смъртоносни ракетни и безпилотни атаки.

Украински официални лица съобщиха, че са загинали най-малко петима цивилни граждани.

Последва украинска въздушна атака срещу руския град Белгород, за която руският президент Владимир Путин обеща, че няма да остане ненаказана.

Украинският президент Володимир Зеленски отговори на тежките бомбардировки във вторник, като обеща, че Русия "ще отговори" за загубените животи.

Лидерите на ЕС също реагираха остро на вълната от нови нападения.

Топ дипломатът на блока Жозеп Борел заяви в социалната X, че "Русия ще бъде подведена под отговорност за военните си престъпления".