Естествените диаманти, придобити от природата, са символ на лукс от векове насам.

Но един британски дизайнер вижда много по-голяма стойност в бижутата, изработени с помощта на лабораторно отгледани скъпоценни камъни и метал от рециклирани консервни кутии, разказва Reuters.

Анабела Чан избира да работи с такива материали, след като става свидетел на лошите условия на труд в диамантените мини. Продава произведенията, които твори, в бутика си в центъра на Лондон.

Освен диаманти, отгледани в лаборатория и рециклиран алуминий от консервни кутии, дизайнът й включва перли, отгледани чрез техники за регенеративно земеделие.

През ноември Чан печели награда в категорията "Game Changer" на Британските награди за лукс.

Европа не иска руски диаманти. Кой е най-големият печеливш от товаГолемите западни бижутери, от Tiffany's до Cartier и Van Cleef & Arpels, се дистанцират от доходоносната търговия с диаманти в Русия

Според Edahn Golan Diamond Research & Data пазарът на лабораторно отгледани бижута бележи годишен ръст от 20% през последните години, което води до глобални печалби в размер на 15 милиарда щатски долара, допълва Reuters.

С навлизането на все повече производители, продажните цени на лабораторно отгледаните диаманти спадат, а марките се стремят да се диференцират, особено чрез дизайна на бижутата.

Ръководителят на отдел "Диаманти" на Pandora заяви, че лабораторно отгледаните скъпоценни камъни могат да създадат допълнителни възможности за дизайн на бижута.

Диамантите не са най-добрите приятели на инвеститорите Скъпоценните камъни загубиха значителна стойност през последните няколко месеца, като цените им са намалели с 18% от историческите си върхове през февруари 2022 г.

Друга отличителна черта може да бъде устойчивостта.

Чан разчита на доставчици, които използват технология за улавяне на емисиите на въглероден диоксид, които иначе биха били изпуснати в атмосферата, за да се направят диаманти, "така че ефективно да се вземе нещо отрицателно и да се превърне в положително", допълва Чан.