Европейският съюз ще наложи дълго отлаганата забрана върху руските диаманти, след като е успял да си гарантира подкрепа от Г-7, пише Financial Times.

Изданието цитира ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който казва, че на двудневното заседание на външните министри от Г-7 в Япония, приключило днес, този ход е бил подкрепен.

Диамантите са една от малкото изнасяни от Русия стоки, които все още не са засегнати от санкциите на ЕС, наложени в отговор на пълномащабното нахлуване на страната в Украйна миналата година, поради обширни спорове за това дали ембаргото ще работи ефективно.

Жозеп Борел казва още пред FT, че по време на срещата на външните министри на Г-7 е било премахнато критично препятствие, тревожещо европейските страни, сред които Белгия – един от най-големите търговци на диаманти в света.

Украйна и няколко централни и източноевропейски съюзници отдавна настояват ЕС да забрани търговията със скъпоценния камък, в допълнение към широкообхватните мерки, забраняващи или намаляващи руския износ като петрол, въглища, стомана и злато.

Европа не иска руски диаманти. Кой е най-големият печеливш от товаГолемите западни бижутери, от Tiffany's до Cartier и Van Cleef & Arpels, се дистанцират от доходоносната търговия с диаманти в Русия

През май лидерите на Г-7 се съгласиха да ограничат търговията и използването на руски диаманти, включително чрез технологии за проследяване.

Белгийските официални лица призоваха за пълна подкрепа от страна на Г-7 за споразумение, което ще приложи глобален стандарт за сертифициране на необработени и полирани диаманти и ще позволи на всички търговци да идентифицират произведените в Русия скъпоценни камъни.

Борел посочва още ред FT, че външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ са се съгласили да „намалят приходите, които Русия извлича от износа“.

Русия е най-големият производител на необработени диаманти в света по обем, като износът възлиза на общо 4 милиарда долара през 2021 г., според търговската статистика. Повече от 80% от световните необработени диаманти се търгуват чрез дилъри в Антверпен.

Глобалният пазар на бижута с естествени диаманти се оценява на 74 милиарда долара през 2023 г., според независимия анализатор Пол Зимниски.

Забраната на ЕС за руските диаманти ще бъде част от 12-те кръга от санкции на блока срещу Москва.

Новият пакет от санкции ще включва и нови забрани за внос и износ, мерки за затягане на ефективността на съществуващия таван на цените на руския суров петрол и насочване към субекти в трети страни, които помагат на Русия да заобикаля търговските ограничения.