Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се превърнали в ключов търговски център за руското злато, след като западните санкции заради Украйна прекъснаха по-традиционните маршрути за износ на Русия, показват митнически документи, цитирани от Reuters.

Записите, с които разполага информационната агенция, съдържат подробности за близо хиляда доставки на злато през годината след началото на войната в Украйна и показват, че държавата от Персийския залив е внесла 75,7 тона руско злато на стойност 4,3 млрд. долара - в сравнение с едва 1,3 тона през 2021 г.

Китай и Турция са следващите най-големи дестинации с по около 20 тона, внесени между 24 февруари 2022 г. и 3 март 2023 г. Заедно с ОАЕ, трите държави са крайна дестинация за 99,8% от руския износ на злато в митническите данни за периода.

В дните след началото на конфликта в Украйна много мултинационални банки, доставчици на логистични услуги и рафинерии за благородни метали спряха да обработват руско злато, което обикновено се изпращаше в Лондон – основен център за търговия и съхранение на благородния метал, припомня Reuters.

London Bullion Market Association - лондонска асоциация на пазара на благородни метали, обаче забрани вноса на руски кюлчета, произведени след 7 март 2022 г., а до края на август същата година Великобритания, Европейският съюз, Швейцария, САЩ, Канада и Япония също забраниха вноса на руски кюлчета.

Лидерите от Г-7 готвят нови санкции срещу Русия. На прицел е енергетиката САЩ очакват членовете на Г-7 да се съгласят да коригират своя подход към санкциите, така че за определени категории стоки целият износ да бъде автоматично забранен, освен ако не е в списък с одобрени артикули


Данните за износа обаче показват, че руските производители на злато бързо са намерили нови пазари в държави, които не са наложили санкции на Москва, като ОАЕ, Турция и Китай.

Луи Марешал, експерт по снабдяване със злато в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), коментира, че съществува риск руското злато да бъде претопено и преработено, след което да се върне на пазарите в САЩ и Европа с прикрит произход.

"Ако руското злато влезе, бъде преработено от местна рафинерия, придобито от местна банка или търговец и след това продадено на пазара, съществува риск", казва той. "Ето защо извършването на надлежна проверка е от съществено значение за крайните купувачи, които искат да гарантират, че спазват режимите на санкции."

Комитетът по златото към правителството на ОАЕ обяснява пред Reuters, че държавата работи с ясни и стабилни процедури срещу незаконните стоки, прането на пари и санкционираните субекти.

"ОАЕ ще продължат да търгуват открито и честно със своите международни партньори в съответствие с всички действащи международни норми, определени от ООН", се казва в изявлението.

Как евентуална смяна на властта в Турция би повлияла на отношенията с РусияДва дни преди изборите в Турция обаче Кълъчдароглу смени коренно позицията си спрямо Русия, като я обвини в намеса в турските избори


Процъфтяващи „златни“ дестинации

В стремежа си да изолира още повече Русия Вашингтон предупреди страните, включително ОАЕ и Турция, че могат да загубят достъпа си до пазарите на Г-7, ако правят бизнес с лица, подлежащи на американски санкции. Но според анализираните от информационната агенция данни няма доказателства, че въпросните държави са в нарушение.

Министерството на финансите на САЩ, чието Управление за контрол на чуждестранните активи прилага рестрикциите, все още не е излязло с официален коментар.

Руските митнически данни показват износ на 116,3 тона между 24 февруари 2022 г. и 3 март тази година, а от консултантската компания Metals Focus изчисляват, че Русия е произвела 325 тона злато през 2022 г. Останалата част от златото вероятно или е останало в страната, или е било изнесено в трансакции, които не са включени в отчетите, акцентират още от информационната агенция.

Като цяло изместването на руския износ от Лондон не се разглежда като сериозен удар, тъй като центърът не е зависим от Русия. През 2021 г. например златото от Русия е съставлявало 29% от вноса в британската столица, но през 2018 г. то е било едва 2%.

Диамантите са голямата въпросителна в новите санкции срещу РусияБелгия, която купува значително количество диаманти, настоява за


Междувременно ОАЕ отдавна имат процъфтяваща златна индустрия. Търговските данни показват, че между 2016 г. и 2021 г. емирствата са внасяли средно по около 750 тона чисто злато годишно - което означава, че доставките в руските регистри са съставлявали едва около 10% от общите количества. ОАЕ също така са основен износител на кюлчета и бижута.

Отстъпки в цените

Мениджърът на една от компаниите, които са доставили големи количества руско злато в ОАЕ, разказва пред Reuters, че руските компании са продавали кюлчетата с отстъпка от около 1% спрямо световните референтни цени, което се е превърнало в сериозен стимул за ръст на търговията.

Мениджърът, който говори при условие за анонимност, заявява, че по-голямата част от златото, което неговата компания доставя за ОАЕ, е предназначено за рафинерии, където ще бъде претопено и преработено.

Това повдига много въпроси, тъй като проверката на Reuters показва, че в много случаи митническите регистри показват само изпращачите или търговците, участващи в сделките, но не и крайния купувач, който може да бъде рафинерия, бижутер или инвеститор.

Данните сочат, че най-големият манипулатор на руско злато, изнесено за ОАЕ, е Temis Luxury Middle East, дубайско дъщерно дружество на френската логистична компания Temis Luxury, участвало в доставката на 15,6 тона на стойност 863 млн. долара от април 2022 г. до 3 март.

Ще щракне ли юридическият капан за новите санкции на ЕС срещу РусияВсички ограничения са под един голям общ знаменател: въвеждат се само в рамките на санкциониращата държава


Брока Хуи, ръководител на отдел "Съответствие" в Temis Luxury Group, обяснява, че компанията "напълно спазва законите и разпоредбите на Обединените арабски емирства за спедиторска дейност", не купува руско злато и приема поръчки за транспорт само от оператори, които не са обект на американските санкции.

Вторият по големина оператор на руски кюлчета в ОАЕ, участвал в доставки на 14,6 тона на стойност 820 млн. долара, е логистичната компания Transguard, част от Emirates Group, а в Хонконг повечето от пратките с руско злато са били обработвани от Vpower Finance Security Hong Kong Ltd, китайска логистична компания. Тя е участвала във вноса на 20,5 тона злато на стойност 1,2 млрд. долара в периода между май 2022 г. и 3 март.

Европейските санкции обикновено не се прилагат за чуждестранни дъщерни дружества, така че европейските компании, чиито представителства са участвали в превози на руско злато до ОАЕ, Турция или Хонконг, не е задължително да са нарушили някакви закони, посочва в заключение Тан Албайрак, адвокат по санкциите в лондонската Reed Smith.

Това обаче по никакъв начин на променя факта, че вратите на западните пазари остават отворени за руското злато.