Лидерите на Г-7 се споразумяха да затегнат санкциите срещу Русия, а в проектокомюникето, което ще бъде публикувано след края на срещата на върха в Хирошима, се подчертава необходимостта да се намали зависимостта от търговията с Китай.

Групата на седемте, към които този уикенд ще се присъедини и украинският президент Володимир Зеленски, обеща да ограничи всякакъв износ за Русия, който би могъл да ѝ помогне във войната срещу Украйна.

"Това включва износ на промишлени машини, инструменти и други технологии, които Русия използва за възстановяване на военната си машина", заявиха те в съвместно изявление, публикувано днес (19 май), като добавиха, че ще продължат да предприемат стъпки за ограничаване на руските приходи от търговията с метали и диаманти, съобщава Reuters.

По отношение на Китай, в който страните от Г-7 виждат все по-голяма заплаха за икономическата сигурност, те са съгласни, че статутът му на втора по големина икономика в света означава, че няма алтернатива за търсене на сътрудничество, допълва Reuters.

Геополитически шах: Ключовите ходове на Г-7 в играта с Китай и Русия Най-развитите икономики ще трябва да преодолеят дори по-сериозните си различия, за да са единни срещу Пекин и Москва

"Политическите ни подходи нямат за цел да навредят на Китай, не се стремим да попречим на икономическия напредък и развитие ", се казва в проектoдокумента, който все още подлежи на промяна.

Въпреки това, лидерите на Г-7 настояват за мерки за "намаляване на прекомерните зависимости" в критичните вериги за доставки и за противодействие на "злонамерени практики" при трансфера на технологии и разкриването на данни.

Потвърждава се и необходимостта от мир и стабилност в Тайванския проток, а също така се призовава Китай да окаже натиск върху Русия да спре военната си агресия в Украйна.

Японският премиер Фумио Кишида, който представлява Хирошима в долната камара на японския парламент, заяви, че неслучайно е избрал града за срещата на върха, за да насочи вниманието към контрола върху оръжията, отбелязва Reuters.

Лидерите от Г-7 готвят нови санкции срещу Русия. На прицел е енергетиката САЩ очакват членовете на Г-7 да се съгласят да коригират своя подход към санкциите, така че за определени категории стоки целият износ да бъде автоматично забранен, освен ако не е в списък с одобрени артикули

Страните от Г-7 обещаха по-нататъшна подкрепа за Украйна, изразяваща се във военна и финансова помощ за съсипаната от войната икономика през тази и следващата година.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се присъедини към форума в неделя, съобщиха двама служители, участващи в срещата на върха на Г-7, които пожелаха да останат анонимни поради деликатността на въпроса.