Икономическите данни на Китай за април не оправдават очакванията, като икономиката продължава да показва неравномерно възстановяване след отмяната на строгите Covid ограничения, съобщава CNBC.

Индустриалното производство за април се е повишило с 5,6% на годишна база при очакваните 10,9% от икономисти, анкетирани от Reuters.

Продажбите на дребно са нараснали с 18,4% – по-малко от прогнозите на икономистите за скок от 21%.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 4,7% срещу очакваните 5,5%.

„Китай е в етап на възстановяване и в сравнение с миналата година числата са положителни, но големият въпрос е дали то е достатъчно добро за пазара, за да отговори на очакванията на инвеститорите", казва стратегът на BofA Securities China Уини Ву, цитиранa от CNBC.

На пазара на акции Shenzhen Component спада с 4,67% от началото на текущото тримесечие до момента. Индексът се е повишил само с 1,48% от началото на годината и отбелязва спад от 9,5% от своя връх в началото на февруари, посочва CNBC.

Производствените проблеми за най-големите азиатски икономики продължаватКакто в Китай, така и в Япония се наблюдава спад на производството

Последните данни за Китай дават смесена картина за траекторията на растежа, като услугите остават положителният елемент в икономиката, въпреки че данните за производството попадат в свиваща се територия през април.

Общият индекс на мениджърите по доставките (PMI) пада до 49,5 през април, отбелязвайки първия си резултат под 50 пункта за три месеца. Маркерът от 50 пункта разделя растежа от свиването, отбелязва CNBC.

Вносът за месеца също се срива допълнително със 7,9%. Износът се е повишил с 8,5%.

Данните за април показват и 20,4% безработица сред младите хора между 16 и 24 години, което е рекордно високо ниво и създава допълнителна тревога сред инвеститорите относно възстановяването на потреблението.

Тъй като Китай вече е извън пика на повторното отваряне, надеждата за по-нататъшно възстановяване може да отслабне при липсата на решителни действия от страна на правителството, коментират икономисти на Citi, отговарящи за Китай, цитирани от CNBC. Те смятат, че политиците трябва да преминат от режима на изчакване към проактивно облекчаване, очаквайки намаляване на лихвените проценти през остатъка от годината.