Когато Тим Кук пристига в Индия по-рано този месец, за да открие първия физически магазин на Apple в страната, той е посрещнат като герой - с радостни възгласи и аплодисменти, подарък стар Macintosh и среща с официалните лица на страната, включително с министър-председателя Нарендра Моди.

Посещението на Кук, последното на висш глобален ръководител, посочва CNN, е пример за нарастващия интерес на корпорациите и правителствата към бизнеса с Индия. И потвърждение на това идва само няколко дни след знаковото посещение на Кук, когато Pret A Manger, модерна британска верига за сандвичи, открива първия си обект в търговската столица Мумбай, залагайки на разрастващата се средна класа в страната.

Според изчисленията на ООН този уикенд се очаква Индия да изпревари Китай и да стане най-многолюдната държава в света, което само ще затвърди нарастващия ѝ имидж на любимец на световната икономика.

Новият статут на Индия насочва вниманието към това дали нейната икономика ще използва тази демографска сила, за да измести Китай и в други класации.

Доводите за инвестиране в Индия - държава с население от 1,4 милиарда души, са ясни и само се подсилват от последните геополитически промени. Тъй като западните лидери се стремят да засилят икономическото сътрудничество с държави, с които споделят сходни ценности, Индия, най-голямата демокрация в света, само може да спечели от това, посочва още анализът на CNN.

Доскоро много държави и компании "бяха сложили всичките си яйца в една кошница - Китай”, казва Парта Сен, почетен професор в Училището по икономика в Делхи. Тъй като напрежението между Запада и Пекин продължава да нараства обаче, добавя той, "се наблюдава стремеж към диверсификация и Индия се вписва в него".

МВФ: Китай и Индия ще допринесат за около половината от глобалния растежМеждународният валутен фонд повиши прогнозата си за Азиатско-тихоокеанския регион
Така нареченият "демографски дивидент" на Индия, потенциалният икономически растеж, произтичащ от големия брой население в трудоспособна възраст, представлява отлична възможност за бизнеса. Огромният потребителски пазар и достъпната работна ръка също привличат все повече внимание от страна на световните брандове.

Отворен пазар

В стремежа си да стимулира индустриалния сектор и да повиши износа, индийското правителство е отворено за подписване на споразумения за свободна търговия и това поведение се приема радушно по света.

От 2021 г. насам Индия е сключила споразумения с Австралия, Обединените арабски емирства и Мавриций. Тя също така води преговори за сключване на подобни сделки с Европейския съюз, Обединеното кралство и Канада.

Русия, чиято търговия със Запада се срина след нахлуването ѝ в Украйна миналата година, също се интересува от засилване на връзките с Индия. Според Шилан Шах, заместник-главен икономист по развиващите се пазари в Capital Economics, обаче страната гледа на подобна близост като рисков момент, тъй като тя би изисквала от Ню Делхи труден баланс между Белия дом и Брюксел, от една страна, и Кремъл - от друга.

През последните месеци Съединените щати и Индия предприеха стъпки за укрепване на връзките си, особено в областта на отбраната и технологиите, като се опитват заедно да противодействат на възхода на все по-настъпателния Китай, обяснява още CNN и дава контекст:

“През януари Белият дом стартира партньорство с Индия, което Вашингтон се надява да помогне на страните да се конкурират с Китай в областта на изкуствения интелект, военното оборудване и полупроводниците. Съединените щати изтъкнаха, че сделката укрепва "нашите демократични ценности и институции", дори когато тези идеали бяха подкопани от неотдавнашните репресии на Индия срещу опозиционни политици и медии”.

През февруари Air India закупи повече от 200 самолета от Boeing (BA) в третата по големина сделка на американския самолетостроител в историята. В коментар президентът Джо Байдън приветства "силата на американско-индийското икономическо партньорство" и добавя: "С министър-председателя Моди очакваме с нетърпение да задълбочим партньорството си още повече, тъй като продължаваме да се изправяме срещу общи глобални предизвикателства".

Производствените проблеми за най-големите азиатски икономики продължаватКакто в Китай, така и в Япония се наблюдава спад на производството
Месец по-късно министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо посещава Ню Делхи заедно с група висши ръководители на американски компании. Там тя подписва споразумение с индийските лидери за координацията на инвестициите в полупроводниковите индустрии на двете страни.

В речта си в индийското посолство във Вашингтон миналата седмица Реймондо заявява: "През следващите години ще има две технологични екосистеми. Едната ще бъде съобразена с нашите демократични ценности, а другата - не."

Икономическо чудо?

Освен геополитиката, икономическите и демографските основи на Индия също предизвикват бизнес интерес.

Международният валутен фонд очаква южноазиатската страна да надмине всички основни развиващи се и напреднали икономики през тази година, като отбележи ръст на БВП от 5,9%. За сравнение, икономиките на Германия и Обединеното кралство ще останат в застой, а тази на Съединените щати ще нарасне с едва 1,6%.

Ако успее да запази това темпо, посочва в анализа си CNN, Индия ще изпревари Германия като четвърта по големина икономика в света през 2026 г. и ще измести Япония от третото място през 2032 г., сочи анализ на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Населението на Индия в трудоспособна възраст наброява над 900 милиона души по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2021 г. Според Capital Economics през следващите няколко години работната сила на страната може да надхвърли тази на Китай.

И администрацията на Байдън приема с ентусиазъм тези очаквания за растеж на Индия, което става ясно от изказване на Доналд Лу, помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на Южна и Централна Азия, пред индийската информационна агенция PTI: "Искаме да бъдем част от вашето икономическо чудо".

Но впечатляващият ръст на БВП и населението на Индия прикрива едно нарастващо предизвикателство - със 7,1% равнището на безработица в Индия остава над средното за периода преди пандемията. По този начин въпросът с работните места, който някои анализатори наричат “надвиснала бомба със закъснител”, се превръща в един от най-големите проблеми на Индия, който може да се изостри с нарастването на населението.

Китай губи приза „Най-многолюдна страна“. Кой е новият лидер?Миналата година Китай отбелязва спад на населението за първи път от шест десетилетия
Растящо производство

Икономистите твърдят обаче, че има ясен отговор на проблема със заетостта - изграждане на повече фабрики.

Към 2021 г. производството представлява по-малко от 15% от икономиката и заетостта на Индия - сравнително малко по световните стандарти, отбелязват пред CNN от Capital Economics. Но тази нужда на страната от повече производство идва в момент, когато компаниите търсят нови производствени центрове.

Apple например разшири значително производството си в Индия, след като се сблъска със затруднения във веригата за доставки в континентален Китай. По време на посещението на Кук също така стана ясно, че технологичният гигант ще инвестира още в страната.

Седмици преди това шефът на Foxconn също посети Индия и се срещна с Моди. Тайванският производител на електроника, който е основен доставчик на Apple, е един от най-бързо развиващите се производители в Индия в края на миналата година и се стреми да разшири дейността си.

"Увеличаването на производството и инвестициите на Apple в Индия със сигурност породи надежди за формиране на екосистема за електроника в страната и в по-широк план за насърчаване и на други мултинационални компании", казват анализатори пред CNN.