Официалните данни показват, че производствената активност в Китай неочаквано се е свила през април, което увеличава натиска върху ръководството на страната, което се стреми да стимулира икономиката, бореща се да набере инерция след края на пандемията.

Този стремеж идва на фона на слабото световно търсене и продължаващите проблеми на пазара на недвижими имоти в страната, посочва Reuters.

По данни на Националното статистическо бюро официалният индекс на мениджърите в промишлеността (PMI) се е понижил до 49,2 пункта от 51,9 пункта през март, което е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването на месечна база.

Това се разминава с очакванията за 51,4 пункта, около което се обединяват икономисти в анкета за информационната агенция, и отбелязва първото свиване от декември насам, когато официалният PMI индекс в китайската промишленост е 47,0 пункта.

Втората по големина икономика в света нарасна по-бързо от очакваното през първото тримесечие благодарение на силното потребление на услуги, но фабричното производство изостана на фона на слабия глобален растеж. Забавянето на ръста на цените и нарастващите банкови спестявания пораждат съмнения относно перспективите за търсенето, посочва още Reuters и припомня:

Тежък март за производствената индустрия в Азия Индия остава светъл лъч в региона, докато Япония, Китай и Южна Корея изпитват трудности


„В петък Политбюро, висшият орган на управляващата Комунистическа партия, подчерта, че възстановяването и разширяването на търсенето е ключът към трайно възстановяване на икономиката, и предупреди, че настоящото подобрение е базирано на слаба инерция и недостатъчно търсене".

Новите поръчки за износ са се понижили до 47,6 пункта от 50,4 пункта през март, показват още данните на китайския PMI.

Производственият сектор, в който е заета около 18% от работната сила в Китай, остава под натиск поради слабото търсене в световен мащаб. Някои износители заявяват пред Reuters, че са замразили инвестициите си, а други – че са намалили разходите за труд в отговор на стагнацията.

Миналата седмица Пекин представи планове за насърчаване на търговията и заетостта, включително подкрепа за износа на автомобили, улесняване на издаването на визи за чуждестранни бизнесмени и предоставяне на субсидии на компании, които наемат висшисти.

Друг проблем за икономиката на страната, акцентират анализаторите, е, че доверието в сектора на недвижимите имоти, който години наред беше стълб на китайския растеж, остава разклатено. Многобройните кризи, свързани с него от средата на 2020 г. насам, включват неизпълнение на дългове от страна на строителни предприемачи и застой в изграждането на предварително продадени жилищни проекти.

„Въпреки неотдавнашното засилване на потреблението непроизводственият PMI индекс се понижава до 56,4 спрямо 58,2 през март. Данните от този месец показват, че през март ръстът на продажбите на дребно се ускорява и достига почти двегодишен връх, но той идва от ниска база и икономистите са предпазливи по отношение на устойчивостта на тази сила. Комбинираният PMI индекс, който включва производствената и непроизводствената активност, спада до 54,4 пункта от 57,0 пункта“, посочват още от Reuters.

Япония регистрира рекорден спад на производството Индустриалното производство и новите поръчки намаляват за осми пореден месец


Японското производство също страда

В същото време, друга от водещите азиатски икономики – японската, също изпитва сериозни трудности. През април дейността на японските заводи се свива за шести пореден месец. Но частно проучване, цитирано от Reuters, показва, че производственият сектор в страната се насочва към стабилизиране на фона на по-бавния спад на новите поръчки.

Окончателният PMI на Jibun Bank Japan се повишава леко до 49,5 пункта през април спрямо 49,2 пункта през март и съвпадна с очакванията. Новите поръчки се свиват с най-нисък темп от юли насам, като същевременно остават под прага от 50 пункта за десети пореден месец.

Фабричното производство също се свива за десети пореден месец, а редица производители посочват като основна причина за това недостига на суровини.

„Японската икономика се възстановява умерено от спада, предизвикан от ковид кризата, но се наблюдава нарастване на броя на фалитите“, става ясно от месечния икономически доклад на японското правителство от миналата седмица, цитиран от Reuters.