Според публикуваните в петък проучвания британският бизнес отчита най-активния си месец от година насам, а потребителите са по-уверени, което е положителен знак за възстановяване на икономиката, съобщава Reuters.

Предварителното отчитане на Композитния индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS за Обединеното кралство също така показа най-бавното покачване на инфлацията на производствените разходи от над две години насам.

Въпреки всичко ценовият натиск изглежда достатъчно силен, за да накара Английската централна банка да повиши лихвите отново следващия месец.

Индексът PMI, обхващащ компаниите от сферата на услугите и производството, се е повишил до 53,9 пункта през април от 52,2 пункта през март, с което за трети пореден месец демонстрира ръст над граничната ставка от 50 пункта, разделяща растежа от спада. Това е и най-силният ръст от април миналата година, посочват от информационната агенция, и надхвърля очакванията на икономистите за 52,5 пункта.

"Основният извод е, че икономиката като цяло не само показва окуражаваща устойчивост, но и е набрала инерция на растежа, насочвайки се към второто тримесечие", заявява Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global.

Икономиката през 2023: опасно самоуспокоениеУникалните обстоятелства, които неочаквано помогнаха на българската икономика да счупи много рекорди през миналата година няма да се повторят
Като цяло, посочва той, ръстът на индекса PMI се дължи на сектора на услугите, тъй като потребителските разходи за пътувания, отдих и развлечения набират сила, докато производството остава слабо.

Уилямсън заявява, че проучването е в съответствие с тримесечния ръст на брутния вътрешен продукт от 0,4%.

Миналия месец британската централна банка обяви, че очаква скромен икономически растеж през второто тримесечие на 2023 г. на фона на свиването през първото. Въпреки това очакванията са през май тя отново да увеличи лихвити по заемите, тъй като продължава да се бори с инфлация над 10%.

Този месец Международният валутен фонд прогнозира, че британската икономика ще се свие с 0,3% през 2023 г., което е по-позитивна прогноза от предходната му, но все пак е най-рязкото свиване сред богатите икономики през тази година.

Индексът на производствените цени на S&P Global - добър ориентир за бъдещия инфлационен натиск, показва най-бавното нарастване на разходите на бизнеса от март 2021 г. насам, макар че то остава високо от гледна точка на историческите стандарти.

Признаци на възстановяване показва и проучване на потребителското доверие на социологическата компания GfK, също публикувано в петък.

Как забавящата се икономика на САЩ може да повлияе на останалия святОт TD прогнозират индексът на щатския долар ICE да достигне 97.30 до края на годината, което е спад от нивото от вторник от около 102. И те не са сами в тези прогнози
Очакванията на потребителите за британската икономика през следващите 12 месеца достигат 15-месечен връх. Те оценяват перспективите пред финансите си като най-добри от февруари 2022 г. насам, обяснява още Reuters, но акцентира:

“Официалните данни за продажбите на дребно напомниха за проблемите, пред които са изправени много потребители. През март обемът им спадна с повече от очакваното - с 0,9% спрямо февруари, като част от причините се коренят в лошото време и въздействието на високата инфлация”.

Дарън Морган, директор по икономическите въпроси в Службата за национална статистика на Великобритания, обаче контрира, че по-широката тенденция при продажбите на дребно не е толкова негативна, колкото предполагат данните само за март.

"Силното представяне на търговците на дребно през януари и февруари означава, че тримесечната картина показва положителен растеж за първи път от август 2021 г. насам", казва той пред информационната агенция.