Класическото поведение на инвеститорите при рецесия да продават петрол и да купуват злато е в ход, но прогресията далеч не е плавна, тъй като им се налага да анализират сигналите от Федералния резерв и тези за възстановяването на Китай след отварянето на икономиката, коментира Bloomberg.

Съотношението петрол-злато – или спот цената на ценния метал, разделена на петролните фючърси на West Texas Intermediate – е барометър за състоянието на световната икономика, като по-високите показания предполагат, че инвеститорите се позиционират за рецесия.

Съотношението започна да нараства от средата на 2022 г. и се покачи рязко в края на март, когато банковата криза засили привлекателността на златото като актив убежище.

Последният път, когато имаше сериозна промяна в това съотношение, беше през 2020 г., когато Covid-19 погълна световната икономика, изтласквайки златото нагоре и изпращайки петрола към дъното. Този път ситуацията е малко по-неясна.

Кога точно Фед ще спре да повишава лихвите е големият въпрос за двете ключови суровини. Опитът да се предвиди момента на промяна на политиката води до някои контра-интуитивни движения напоследък, като петролът, който е рисков актив, често се покачва на фона на слабите икономически данни в САЩ, докато златото спада.

"Рисковите активи като цяло се повишиха на фона на отрицателните макро данни, като логиката на пазара е, че това може да сигнализира наближаването на края на повишението на лихвите от страна на Фед", казва Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини за ING Groep NV, цитиран от Bloomberg .

"Това, което е изключително трудно в момента, е да усетиш кога лошите новини ще престанат да бъдат добри."


Ограниченията за добив на петрол усложняват битката на Фед с инфлацията Въпреки че не се очаква САЩ да е от най-сериозно пострадалите икономики, американците вече плащат повече на бензиностанциите

Китай усложнява уравнението: възстановяването му след Covid-19 не оправда очакванията, но повечето анализатори все още очакват по-голямото търсене от най-големия вносител на петрол да дойде в някакъв момент.

Така наречената застраховка "ОПЕК" – или политиката на картелът да се намесва, за да подкрепи цените на петрола – е едно от другите големи неизвестни пред петролните инвеститори. Последното решение на алианса в началото на април изпрати съотношението в отстъпление. Данните за възстановяването на Китай, като например активността на въздушния транспорт от Златната седмица в началото на май е още един ключов знак.

Защо Тайланд посреща пътниците от Китай с орхидеи? Облекчаването на Covid ограниченията може да бъде тласъкът, от който се нуждае отслабващата световна икономика

Някои анализатори все още смятат, че цените ще се покачват, надявайки се, че увеличените покупки от китайските рафинерии ще компенсират влошаващата се икономическа ситуация в САЩ. Този оптимизъм обаче явно намаля през последните седмици, като четирите най-големи петролни борсово търгувани фонда регистрираха пет поредни седмици на отлив на активи.

Това изглежда като липса на консенсус за това накъде се е насочила цената на петрола. Goldman Sachs Group все още са бичи настроени, прогнозирайки сорт Брент да поскъпне до 95 долара за барел до декември от около 78 долара в момента. Citigroup обаче предвижда глобалния бенчмарк остане 80 долара за барел.

"Има особено голяма пропаст между оптимисти и песимисти" на петролните пазари, коментираха анализатори на Standard Chartered Plc в средата на април.


Цената на златото е близо до едногодишен връхЦените на златото достигнаха най-високото си ниво от март 2022 г.

Златото изглежда блести

Лошата новина за петрола обикновено е добра новина за златото и това се вижда при най-големия златен фонд в света – SPDR Gold Shares ETF – който наблюдава силен приток на инвестиции от средата на март.

Златото поскъпна от около 1630 долара за тройунция в началото на ноември до около 2000 долара – недалеч от рекордното си ниво – тъй като инвеститорите залагат, че Фед се приближава към края на цикъла си на повишаване на лихвите. По-ниската доходност на облигациите обикновено облагодетелства нелихвоносния актив.

Разочароващото възстановяване на Китай и перспективата за дестабилизираща политическа борба относно тавана на дълга в САЩ също подкрепят благородния метал.

Спадащите лихви обикновено са добри за златото, но то може да се справя добре и при повишаването на доходността на дългосрочните облигации, тъй като САЩ се борят със задаващата се криза свързана с тавана на дълга, казва Едуар де Ланглейд, основател на макро хедж фонда EDL Capital AG. "Мисля, че златото ще се покачи много."

Citi очаква златото да достигне 2300 долара за тройунция след 6 до 12 месеца, става ясно от анализ на групата този месец, който се позовава на неотдавнашните банкови сътресения в САЩ заедно с увеличаването на покупките на ценния метал от централните банки на развиващите се пазари и Китай.

Повишените геополитически рискове, особено влошаването на отношенията между САЩ и Китай, заедно с упорито високата инфлация подпомагат златото, казва Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte.

"Предвид настоящия икономически контекст очаквам златото да се справи добре в една стагфлационна среда", каза той. Въпреки че в момента "сме изправени пред противоречиви макро данни", казва Уонг.