През последните дни фючърсите за суровата захар се покачиха до 24 цента за паунд, достигайки 11-годишен връх, и може да вървят още нагоре, пише CNBC.

Изданието цитира Гириш Чимвал, анализатор за пазара на захарта в S&P, според когото цените може да останат високи в краткосрочен до средносрочен план заради рисковете от времето, които измъчват водещите производители на захар.

Нарастващите разходи могат да бъдат прехвърлени на потребителите под формата на по-скъпи шоколадови изделия.

Цените на преработените хранителни продукти се покачват в световен мащаб, казва Джон Стансфийлд, старши анализатор за захарния пазар в платформата за стокови данни DNEXT. "В едно блокче шоколад има мляко, какао на прах и т.н. и тези разходи също растат", посочва той и допълва, че нарастват и разходите за енергия и труд за производството на такива стоки.

Историята на шоколада: Когато парите наистина растяха по дърветатаНяма човек на земята, който да не обича шоколад. Малцина обаче знаят откъде всъщност идва тази храна, дарена ни от боговете

Проблеми с производството

"През последните седмици сезонът на смилане на захарна тръстика в Азия започна да затихва и видяхме силно намаляване на преработката на реколтата в ключови страни производителки - Индия, Тайланд, Китай и Пакистан", отбелязва Стансфийлд.

Индия е вторият по големина производител на захар в света след Бразилия.

В началото на април Общоиндийската асоциация за търговия със захар намали прогнозите си за производство с близо 3% за периода октомври 2022 - септември 2023 г. Като причина асоциацията посочи нетипични за сезона валежи в щата Махаращра, който осигурява повече от една трета от производството на захар в страната.

Стансфийлд добавя, че ситуацията с ниското производство се усложнява от слабата европейска реколта от захарно цвекло, дължаща се на намалените площи и тежката лятна суша, както и от търсенето, което продължава да се възстановява от периода на Covid-19.

Около 80% от световното производство на захар идва от захарна тръстика, според Международната организация по захарта, а 20% - от цвекло.


„Ел Ниньо“ се завръща и носи рекордни горещини през следващите две годиниНай-горещата година в света досега е била 2016 г., в рамките на която това явление е силно изразено

Екстремно време

Въпреки че Китай евентуално може да използва държавните си резерви, за да облекчи натиска на световните пазари, Чимвал предупреждава, че има много фактори, които биха могли да повишат цените.

"Въпреки това рискът от Ел Ниньо върху перспективите за производство в Азия може да надделее в средносрочен план и да повиши цените много повече", предупреждава той.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата има 62% вероятност от настъпване на Ел Ниньо от май до юни.

В зависимост от азиатските мусонни валежи, пазарът на захар евентуално може да стане "много нестабилен" и в средносрочен план да се определя от времето, коментира Чимвал.

Дъждовете в Бразилия, производител номер едно, също забавят началото на прибирането на реколтата през април.

Събирането на реколтата от захарна тръстика в южния централен регион на Бразилия, откъдето идват 90% от производството на страната, продължава от април до декември и добивът ще бъде ключов показател, който ще бъде следен, казва Матю Бигин, стоков анализатор на Fitch Solutions.

"Цените на захарта обаче са толкова високи в момента, че дори да се охладят значително, когато бразилската реколта излезе на пазара, цените пак могат да се считат за надминаващи историческите нива", добавя той.

МАЕ: Намаляването на добива от ОПЕК+ може да навреди на икономическия ръст Съкращенията на добива на петрол могат да навредят на потребителите и на глобалното икономическо възстановяване

Друг фактор, който тласка цените нагоре, е неотдавнашното изненадващо решение на ОПЕК да намали добива на петрол с около 1,16 милиона барела на ден. Това насърчи пренасочването на захарната тръстика към производството на етанол и оттеглянето ѝ от доставките на захар, пише Fitch Solutions в доклад от 13 април.

„Решението на ОПЕК и покачването на цените на петрола вероятно ще задържат цените високи“, посочва още Бигин.

Горчива хапка за някои

Както и при по-високите цени на храните, страните, борещи се с високи нива на продоволствена несигурност, ще бъдат най-силно засегнати от скоковете в цените на захарта, обясни Чимвал.

По думите му това ще удари "особено силно" страните от Северна Африка и Субсахарска Африка, където потреблението на захар и търсенето на внос са високи. "Средният потребител вече вижда въздействието на по-високите цени", казва Стансфийлд от DNEXT.