Кой най-добрият начин да се яде шоколад?

Тайно, в ъгъла, разбира се.

Житейски доказано е, че човекът обича шоколада. А някои го обичат толкова много, че нито искат да го делят, нито някой да ги притеснява, докато го ядат.

Шоколадът е награда за малките и утеха за големите. Но защо?

На този въпрос се опитват да отговорят група учени от университета в Лийдс, Великобритания, пише BBC. И, изненада, отговорът не е заради вкуса.

Много по-важна за хората е текстурата на самия десерт или усещането, което човешкият мозък получава от него.

Според учените най-приятната част при яденето на шоколад е бързата промяна от твърдо към кремообразно състояние. Това усещане започва веднага след допира с езика. И на мозъка му харесва.

Тук в уравнението влизат и други фактори – взаимодействието на човешката слюнка с какаовите мазнини, които са над 50% от съставните части на десерта. За да се установи това при проучването е използван 3D принтиран изкуствен човешки език.

Нова година, ново гориво за мозъка: Как добрата храна ни прави по-щастливиПодобно на скъп автомобил, човешкият мозък функционира най-добре, когато получава само първокласно гориво

Т.нар. „шоколадово усещане“ всъщност са капчици, създадени от рекацията на слюнката и мазнините, казва д-р Анвеша Санкар, един от изследователите и част от екипа на департамента по хранителни науки в университета в Лийдс.

Според нея обаче ефектът от какаовите мазнини е сравнително кратък. След първия сблъсък с вкусовите рецептори, човешкото тяло бързо се адаптира и започва да произвежда споменатите капчици, даващи приятното усещане.

Санкар смята, че стъпвайки на тези резултати производителите могат да създадат нови видове шоколад, намалявайки мазнините в тях без да се губи приятното усещане от консумацията.

Всъщност изводите за текстурата на биха били полезни при производството и на други храни, особено на тези на растителна основа. Въпреки че има желаещи да ядат растителни сирене или сладолед, те често пъти се отказват заради неприятното усещане.

Историята на шоколада: Когато парите наистина растяха по дърветатаНяма човек на земята, който да не обича шоколад. Малцина обаче знаят откъде всъщност идва тази храна, дарена ни от боговете

Има и други теории за човешката любов към шоколада. Според една от тях причината е в състава му, защото той съдържа приблизително еднакво съотношение захар/мазнина както майчиното мляко.

Някои проучвания сочат, че извън тази комбинация шоколадът въздейства на определени центрове в мозъка, отговорни за производството на хормони като ендорфини, допамин и серотонин. Иначе казано – тези, които правят човека щастлив. Естествено, това не значи, че трябва да се тъпчем с шоколад, за да сме непрекъснато в добро настроение. Извинете, но така не става.

Формата на шоколада също има значение, смятат учените. Например през 2013 г. изследвания на Nestle стигат до извода, че кръглият десерт се харесва най-много от потребителите.

Пет начина, по които кафето променя световната историяВ своя вековен път към превръщането в световна борсово търгувана стока и глобална напитка, кафето става инструмент за изграждане на империи, двигател на индустриалната революция, но в същото време и движеща сила зад човешката експлоатация, робството и войната

Какво е бъдещето на шоколада?

Според работещите в индустрията – розово. Този продукт така или иначе е сред най-купуваните, но в последните години с общия стремеж към здравословно хранене се повдига и въпросът има ли полезен шоколад, т.е. занапред той ще остане на пазара, може би в малко по-различен вид.

Изследователите непрекъснато търсят начини да намалят количествата на добавената в него захар.

Някои дори твърдят, че в бъдеще може да се произвежда чрез 3D технологии и с по-малко допълнително подслаждане. Друга тенденция е да се слагат повече „здравословни“ добавки – растения, плодове и др., както и какао с органичен произход.

Каквото и да стане в бъдеще, е ясно едно – шоколад ще има. Защото хората го обичат.