Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола декларира 142 подаръка, които е получила, в публичен регистър за членовете на ЕП, като по този начин привлече вниманието към ограничените правила за прозрачност в институцията на ЕС, пише Politico.

Направеното от Мецола е забележително, тъй като депутатите рядко актуализират този регистър по принцип.

Дори и така погледнато обаче, се оказва, че тя е изпуснала крайния срок да регистрира 125 от артикулите в своя списък, който съгласно Кодекса за поведение на членовете на ЕП е „най-късно до края на месеца, следващ месеца“, в който са получени подаръците.

Списъкът на Мецола

Изброеното от малтийския евродепутат от дясноцентристката група на Европейската народна партия включва златен модел на кула от високопоставения марокански политик Наам Маяра, бяла рокля със златна бродерия от Фавзия Зайнал, председател на парламента на Бахрейн, шал от френския министър-председател Елизабет Борн, безжични слушалки Sennheiser от германския Бундестаг, ваза от чешкото председателство на Съвета на ЕС и пр.

Мецола също така е получила шампанско, шоколадови бонбони, бисквити, торта и колбаси, които са били „сервирани в хода на функциите на парламента“, посочва още Politico.

От екипа на Мецола описват нейните действия като нарушаване на дългогодишната практика на бившите председатели на ЕП да не разкриват публично стотиците подаръци, с които ги обсипват различни високопоставени лица. А относно изпуснатия краен срок, говорителят на Мецола обяснява, че той не се прилага за нея „по обичай“, защото тя е председател, въпреки че в крайна сметка не е ясно къде е установено официално това изключение, посочва още Politico.

Изданието цитира и приложението към кодекса за поведение на членовете на ЕП, според което обхватът на правилата за подаръците включва "всеки", който представлява Парламента в официално качество, включително председателя.

"Това показва, че системата е счупена", коментира Михиел ван Хултен, директор на Transparency International EU и бивш евродепутат. "Не можеш да управляваш етична система въз основа на неписани правила. Хубаво е, че сега тя е направила това, но няма награда за придържане към правилата."

Безплатни полети, тайна сделка и корупционна буря: В разследването за корупция, разтърсило Брюксел, всички пътища водят до подкомисията по правата на човека на ЕП

Коментари от нейни колеги също не липсват. Тери Райнтке, съпредседател на групата на Зелените, е категоричен, че разкритията на Мецола относно досегашните практики на председателите на ЕП по отношение на подаръците показват нуждата от независим етичен орган на ЕС, който да е базиран извън институцията.

Според служител от пресслужбата на ЕП предишните председатели са имали навика да декларират подаръците си наведнъж в края на мандата, заобикаляйки процеса на вписването им в публичния регистър и вместо това директно уведомявайки гражданската служба на институцията.

Публичните регистри сочат, че само един предишен председател - Антонио Таяни от ЕНП, който заемаше поста от 2017 до 2019 г., е декларирал подарък в публичния регистър досега. Това е била книга с портрети от португалски политик.

ЕП избира нов зам.-председател на мястото на Ева КайлиСписъкът с кандидатите ще бъде готов във вторник вечер

В отговор на обвиненията в корупция

С този ход за прозрачност Мецола се бори да поправи щетите, нанесени на репутацията на ЕП от скандала, който избухна миналия месец около бившия зам.-председател на институцията Ева Кайли и приближени до нея хора. Един от тях - бившият евродепутат Пиер Антонио Панзери вече призна вината си и сключи споразумение да сътрудничи на прокуратурата в замяна на по-лека присъда.

По-рано този месец Мецола предложи 14 реформи за засилване на правилата за прозрачност за членовете на ЕП, включително промени, които да направят регистъра на подаръците по-видим на уебсайта на парламента.

И явно има защо, акцентират от Politico. Проверка показва, че в регистъра на подаръците, който се отнася за всички членове на ЕП, както стана ясно вече, от началото на този мандат в средата на 2019 г. досега едва 10 депутати, включително Мецола, са декларирали изобщо някакви подаръци.

Медията цитира Даниел Каспари, германски депутат от ЕНП, който е декларирал седем подаръка, пет от които е получил, докато е ръководил делегация на Парламента за връзки с Югоизточна Азия, според когото това може да се дължи на пандемията, която ограничи пътуванията и международните срещи през последните години.

Дали това е достатъчно добро обяснение, всеки сам може да прецени за себе си.