Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който е и бивш президент на Европейския парламент, определи корупционния скандал, който в момента разтърсва Европейския парламент, като „много, много тревожен“, съобщи Politico.

Белгийските прокурори обвиниха вицепрезидента на ЕП Ева Кайли и трима други в корупция в неделя като част от мащабно разследване на предполагаема кампания за незаконно влияние от страна на Катар. Като част от разследването домът на белгийския евродепутат Марк Тарабела беше обискиран в събота вечерта.

Разследващите в Брюксел подозират, че Катар е използвал пари и подаръци, за да повлияе на икономически и политически решения в парламента.

Борел каза, че, говорейки като бивш президент на Европейския парламент, новината е „много, много тревожна“.

Корупционен скандал в сърцето на ЕС. Разкритията продължаватЛобисткият скандал в Европейският парламент набира скорост и снежната топка може скоро да прерасне в лавина

„Ние сме изправени пред едни събития, едни факти, които със сигурност ме тревожат“, добави той, като същевременно поиска съдебният процес да бъде спазен.

Днес по темата се изказа и Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че институциите на ЕС трябва да работят по най-високите изисквания за почтеност и независимост.

Обвиненията са много сериозни и тревожни, добави фон дер Лайен. Става въпрос за доверието на хората в институциите. Това доверие изисква възможно най-високите стандарти на независимост и почтеност, отбеляза тя.

За нас е много важно не само да имаме силни правила, но те да са за всички институции, за да не позволяваме никакви изключения. Предложих през март да се създаде етична служба за всички институции на ЕС, добави фон дер Лайен.

Попитана дали ЕК води вътрешна проверка заради установени случаи на открита подкрепа за Катар от нейния заместник Маргаритис Схинас, фон дер Лайен поясни, че се проверява регистърът на комисията за срещите на еврокомисарите и техните представители. Засега нямам какво да добавя, освен че при откриването на нова информация ще реагираме, посочи тя.