Висш профсъюзен лидер, който бе задържан за кратко и освободен по разследването за корупция в Европейския парламент в Брюксел, призна, че е взел подкуп от 50 000 евро в брой, пише Politico.

Лука Висентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC) заяви, че е получил парично дарение от неправителствената организация Fight Impunity , основана от Пиер Антонио Панцери, бивш евродепутат, който е в затвора по обвинения в корупция.

Прокуратурата в Белгия конфискува 1,5 милиона евро при разследване на предполагаеми опити на Катар и Мароко да си купят политическо влияние в Европейския парламент.

„Не бях помолен, нито поисках нещо в замяна на парите. За това дарение не бяха поставени никакви условия“, подчерта Висентини.

Парите са използвани за успешната лидерска кампания на ITUC миналия месец и други текущи разходи на организацията.

Скандалът Катар: Какво точно се случи в ЕП?Мари Арена, настоящият председател на подкомисията по правата на човека, прогнозира, че ще излязат още разкрития

Висентини е сред първите задържани в разследването от белгийските прокурори. Той е освободен без обвинение на 11 декември, въпреки че трябва да информира властите, ако напусне ЕС през следващите три месеца.

Профсъюзният лидер се е оттеглил като от поста си, който зае подчертано мека позиция по отношение на Световното първенство в Катар, въпреки изобличителните доклади за условията на работниците мигранти.

„Всичко, което направих, беше направено добросъвестно. Участието в това разследване беше шок за мен и семейството ми и ще направя всичко необходимо, за да изясня ситуацията и да докажа невинността си”, обобщи бившият синдикален бос.