Може би „най-сериозният“, „най-шокиращият“, „най-фрапиращият“ корупционен скандал, който е връхлитал Брюксел от години. Така е определяна за момента серията от най-малко 16 акции на белгийската федерална полиция от наблюдателите в ЕП. Миналия петък тя залови петима души, за които се твърди, че са извършили „предполагаеми престъпления на престъпна организация, корупция и пране на пари“, пише Politico.

При сутрешните обиски са открити 600 000 евро в брой, плюс телефони и компютри. Първоначално виновниците не бяха големи имена по брюкселските стандарти: бивш член на Европейския парламент, няколко парламентарни сътрудници и синдикален шеф. Твърди се, че парите са дадени от домакина на Световното първенство по футбол - Катар. Но с каква цел всъщност са дадени? Някои се съмняват дали - ако обвиненията са верни - Доха наистина е направила разумна инвестиция.

Няколко часа по-късно в пространството се появи името Ева Кайли - вицепрезидент на Европейския парламент и изявен защитник на Доха. Тя бе задържана от полицията. Случаят се съсредоточава и около неправителствена организация, която доскоро имаше някои от най-големите светила в лявата политика сред членовете на борда си.

„Държавата Катар категорично отхвърля всякакви опити да се свърже с обвинения в неправомерно поведение“, каза катарски официален представител в изявление, изпратено по електронната поща на Politico в неделя сутринта.

Докато скандалът продължава да се разгръща, изданието отговаря на всички основни въпроси относно полемиката, която бушува в столицата на ЕС.

Коя е Ева Кайли?

Ева Кайли е един от 14-имата вицепрезиденти на парламента. Тя е един от най-влиятелните в институцията. Като бивш водещ на новини е със статут на знаменитост в родната си Гърция и една от най-бляскавите фигури в Брюксел. Кайли, освен това, се очертава и като един от най-гласовите защитници на Катар. Наскоро тя нарече страната „първенец в трудовите права“ след среща с министъра на труда на страната, въпреки дълбоките международни опасения относно условията за работниците по строежа на стадиони.

Член на лявоцентристката Социалистическа и демократическа партия (S&D), нейното портфолио включва специални отговорности, свързани с Близкия изток.

Най-важното е, че президентът на Fight Impunity е Пиер Антонио Панцери, централна фигура в случая.

Кой още е сред замесените?

Панцери, италиански бивш евродепутат, също от S&D, бе сред арестуваните в петък сутринта. До вечерта съпругата и дъщеря му също бяха задържани от италианската полиция. Заповед за ареста им, видяна от Politico, обвинява Панцери в „политическа намеса с членове, работещи в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко“.

Бивши сътрудници в парламента, особено тези, свързани с „Борба с безнаказаността“, също попадат под лупа.

В допълнение към арестуването на Франческо Джорджи, полицията запечата и офиса на друг парламентарен сътрудник, който е работил за Fight Impunity, а в момента служи като помощник на белгийския евродепутат от S&D - Мари Арена.

Арена, която наследи председателството на подкомисията по правата на човека от Панцери и работи в тясно сътрудничество с Fight Impunity, потвърди, че кабинетът на нейния помощник е запечатан. Тя каза, че самата тя не е била разпитвана от полицията. Според италианската новинарска телевизия Анса, Николо Фига-Таламанка също е бил задържан. Той е генерален директор на друга неправителствена организация, No Peace Without Justice. Фокусирана върху международното наказателно правосъдие, правата на човека и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка, организацията е официално базирана в Ню Йорк и Рим. Въпреки това има същия адрес в Брюксел като Fight Impunity.

Корупционният скандал само в пределите на ЕП ли е?

Не. Сред задържаните е и лицето Лука Визентини. Той миналия месец стана генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Преди това беше дългогодишен шеф на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Профсъюзите на строителите бяха едни от най-големите критици на рекорда на Катар по отношение на правата на работниците в навечерието на Световното първенство по футбол.

Защо Катар би искал да се лобира?

Емирството в Персийския залив е домакин на Световното първенство по футбол, но по-скоро турнирът се оказа, че хвърля негативна светлина върху страната. Обвиненията в подкупване в процеса на кандидатстване и нехуманните условия, в които са живеели чуждестранните работници, поставиха под съмнение избора и либералните критици се възползваха от момента, за да атакуват позицията на консервативната мюсюлманска страна относно правата на жените и LGBTQ+.

Поддържането на добра репутация е от решаващо значение, тъй като Катар работи за уреждане на сделки със страни от ЕС за своя природен газ. Предложението да се даде на катарците безвизово пътуване до Шенгенското пространство на ЕС също се придвижва напред в парламента - поне беше така.

Как Кайли лобираше за Катар?

Кайли вероятно е била доайенът на група от защитниците на Доха в рамките на S&D.

На 24 ноември, например, когато пленарното заседание прие резолюция, осъждаща смъртта на хиляди работници мигранти, Кайли взе думата, за да похвали „историческата трансформация“ на Катар, предизвикана от Световната купа.

По подобен начин преди 10 дни тя се появи, за да гласува в полза на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в комисията по правосъдие и вътрешни работи на парламента - въпреки че не е член на комисията.

Кайли също така отблъсна евродепутатите на панел, посветен на Близкия изток, когато направи собствено пътуване на свободна практика, след като Доха отмени посещението на групата. Делегацията на парламента за връзки с Арабския полуостров (DARP) планираше да отиде в Катар точно преди Световното първенство през ноември, за да посети турнирните съоръжения и да наблюдава промените в трудовото законодателство.

С едва месец предизвестие обаче консултативното събрание на Катар, известно като Съвета на Шура, поиска отлагане. Вместо това Кайли отиде в Катар през седмицата, когато пълната делегация трябваше да бъде там - и изрази голяма похвала за трудовите реформи в емирството.

Според местната преса тя е казала, че е там, представлявайки 500 милиона европейски граждани, които виждат напредъка на страната като представяне на общи ценности.

Колко съществен е проблемът?

Групи наблюдатели в ЕП смятат, че скандалът в Катар може да бъде „най-фрапиращият случай“ на предполагаема корупция, който парламентът е виждал от години, каза шефът на Transparency International Михел ван Хултен.

Алберто Алемано, професор по право в HEC Paris, нарече това „най-шокиращият скандал за почтеност в историята на ЕС“.

Германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд, съпредседател на антикорупционната група на парламента, го определя като един от „най-сериозните корупционни скандали в Брюксел през последните десетилетия“.

Ван Хултен каза, че парламентът е създал „култура на безнаказаност … с комбинация от хлабави финансови правила и контрол и пълна липса на независим (или какъвто и да е) етичен надзор“.

Алемано също прогнозира, че това ще бъде само „върхът на айсберга“, надявайки се, че купчината от скандали ще създаде политически импулс за независима етична система.

Какво казват хората, че може да се направи по въпроса?

Обмисля се създаването на независим орган по етика, който да се прилага за всички институции на ЕС, но почти сигурно е, че той няма да има правомощия за разследване или правоприлагане.

Фройнд твърди, че страните, които не са част от ЕС, трябва да следват „сравнително добрите правила за лобиране, които вече са в сила“ в Брюксел. В момента държавите не трябва да се регистрират в регистъра за прозрачност на групите по интереси на ЕС, например, и евродепутатите не трябва да докладват тези контакти.

„ЕС трябва незабавно да подобри това“, каза Фройнд.

Между другото, неправителствената организация на Панцери, Fight Impunity, не е включена в регистъра за прозрачност. Това е очевидно нарушение на съществуващите правила за базирани в ЕС групи, които искат да представят своите аргументи в парламента. Съгласно най-новите насоки за регистъра за прозрачност, от неправителствените организации се изисква да включват подробни подробности за тяхното финансиране.

Арена, настоящият председател на подкомисията по правата на човека, работи в тясно сътрудничество с Панцери и Fight Impunity. Тя прогнозира, че ще излязат още разкрития.

„Ако Катар прави така, знам, че другите правят точно същото“, каза Арена. „И затова трябва наистина да предотвратим този вид способност за влияние”.