Лобисткият скандал в Европейският парламент набира скорост и снежната топка може скоро да прерасне в лавина.

Белгийската полиция претърси 16 домове и задържа четирима души в Брюксел и предградията като част от разследване на „престъпна организация, корупция и пране на пари".

Сред задържаните е заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли от гръцката социалистическа партия Пасок. Тя беше отстранена от Групата на социалистите и демократите в Парламента „с незабавно влизане в сила, в отговор на продължаващите разследвания“. Кайли бе изключена и от лявоцентристката партия Пасок в Гърция, пише POLITICO днес.

Акцията на полицията предизвика скандал в Парламента и по-специално в групата на социалистите и демократите, която си спечели критиките на останалите заради меката си позиция спрямо Катар в навечерието на Световното първенство по футбол.

Действията на силите на реда са насочени предимно към парламентарни сътрудници, се казва в изявление на Белгийската федерална прокуратура. Местните издания Le Soir и Knack съобщиха, че сред задържаните е Лука Висентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите.

Бившата гръцка журналистка Кайли, един от 14-те заместник-председатели на парламента, наскоро нарече Катар „ първенец в трудовите права“ след среща с министъра на труда на страната, въпреки дълбоката международна загриженост за условията на труд на строителните работници, които изграждаха стадиона.

Държавата от Персийския залив, домакин на Световно първенство по футбол, бе критикувана за регресивните си политики към правата на ЛГБТ и работниците мигранти.

Катар е огромен производител на втечнен природен газ и западните политици се опитват да поддържат приятелски отношения с нея, докато се опитват да намерят алтернативни източници на енергия.

Белгийските следователи проучват дали катарски политици са влияели на решения на Европейския парламент, които „надхвърлят класическото лобиране“, твърди белгийската преса. При обиските полицията е конфискувала „около 600 000 евро в брой", мобилни телефони и компютърно оборудване.

Арести в Брюксел заради лобистки скандал в Европейския парламентАрестите и претърсванията са част от по-широко разследване за „престъпна организация, корупция и пране на пари“ и са насочени основно към парламентарни сътрудници

В изявление Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите заяви, че е „ужасена от обвиненията за корупция в европейските институции“ и „ще сътрудничи напълно на всички разследващи органи“. В официалната позиция е отбелязано, че „като се има предвид сериозността на обвиненията, докато компетентните органи не предоставят подходяща информация и разяснения, ние изискваме спиране на работата по всякакви досиета и пленарни гласувания относно държавите от Персийския залив, особено либерализирането на визовия режим и планираните посещения.“

Запечатан е и офисът на асистент на белгийския евродепутат от Групата Мари Арена, която е председател на Парламентарната подкомисия по правата на човека, който е работил за неправителствена организация, наречена Fight Impunity.