Американската икономика се оказва по-устойчива, а инфлацията по-упорита, отколкото очакваха икономистите преди няколко месеца. В резултат на това Федералният резерв ще поддържа високи лихвените проценти за по-дълго време, според последното проучване на The Wall Street Journal, проведено сред икономисти.

Анкетираните от изданието експерти очакват инфлацията, измерена чрез годишното увеличение на индекса на потребителските цени, да приключи тази година на 3,53% спрямо 3,1%, очаквани в проучването през януари.

Инфлацията в САЩ се е понижила до 5% през март спрямо година по-рано, което е най-ниското ѝ ниво от близо две години, но основният ценови натиск остава висок въпреки кампанията на Федералния резерв за забавяне на бързото нарастване на цените чрез повишаване на лихвените проценти, стана ясно миналата седмица.

Инфлацията в САЩ остава доста над целта на Фед от 2%Увеличението на CPI се охлажда до най-ниското си ниво от почти две години

Средната точка на текущия целеви диапазон на Федералния резерв за лихвения процент сега e 4,9%, като повечето икономисти смятат, че тя ще се покачи до 5,125% до края на юни, което предполага още едно увеличение от четвърт пункт през май или юни.

Докато пазарите очакват Фед да намали лихвените проценти до края на годината, само 39% от анкетираните от WSJ икономисти имат такава нагласа; повечето от тях не смятат, че ще има намаление преди 2024 г. Това е промяна спрямо януари, когато малко мнозинство икономисти очакваше намаление до края на годината, отбелязва изданието.

Както инфлацията, така и лихвените проценти се запазват на по-високи от очакваното преди нива – съответно и вероятността за рецесия през следващите 12 месеца остава същата като през януари – 61%. Анкетираните икономисти очакват рецесията да бъде относително плитка и краткотрайна, смятайки, че свиването ще започне през третото тримесечие на тази година – по-късно от консенсуса в проучването от януари, когато прогнозите бяха рецесията да започне през второто тримесечие.

2023: От ерата на глобализацията към ерата на нестабилността Гаранциите, че доставките няма да бъдат прекъснати, стават поне толкова важни, колкото и цената

Миналата седмица Международният валутен фонд заяви, че по-строгите кредитни условия, резултат както от кампанията на Фед за повишаване на лихвените проценти, така и от намаленото кредитиране, предизвикано от скорошния фалит на две средно големи американски банки, ще забавят икономическия растеж на САЩ тази година. „Твърдото приземяване – особено за развитите икономики – се превърна в много по-голям риск“, посочва МВФ в доклада си.

За разлика от тази констатация, повечето икономисти от проучването на WSJ не смятат, че сътресенията в банките имат принос към заплахата от рецесия. 58% казват, че кризата е била до голяма степен избегната, докато 42% прогнозират още проблеми.

Икономистите очакват стагнация на растежа през тази година, прогнозирайки, че брутният вътрешен продукт ще нарасне само с 0,5% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. Растежът през 2024 г. не се очаква да се представи много по-добре от 1,6%.

Ограниченията за добив на петрол усложняват битката на Фед с инфлацията Въпреки че не се очаква САЩ да е от най-сериозно пострадалите икономики, американците вече плащат повече на бензиностанциите

Вероятността за така нареченото твърдо приземяване – при което високите лихвени проценти успяват да намалят инфлацията, но с цената на значително покачване на безработицата и рецесия – не е станала по-голяма през последните месеци, но остава най-сигурният резултат, според прогнозите на анкетираните от WSJ. 76% тях казват, че няма да има меко кацане, в сравнение със 75% през януари.

Темпът на растеж на работните места се забавя през последните месеци, но остава много по-висок от средния за 2019 г. преди пандемията, припомня WSJ. Работодателите са добавили 236 000 работници през март, което в исторически план е силно увеличение, но е най-малкото за повече от две години, според Министерството на труда.

Икономистите очакват този темп да се забави значително и да стане отрицателен по-късно тази година. Те прогнозират, че работодателите ще добавят 12 000 работни места средно на месец през следващите четири тримесечия, със загуба на работни места от третото тримесечие на 2023 г. до първото на 2024 г. Относно очакваното средно ниво на безработица, сега то е 4,3% за края на 2023 г. - по-ниско от прогнозираните през януари 4,65%.