Американските акции се търгуваха доста хаотично в сряда, след данните за индекса на потребителските цени, който показа, че инфлацията остава лепкава въпреки някои признаци на облекчаване.

Индексът на потребителските цени в САЩ нарасна с 0,1% през март, а годишният му темп е 5%, според доклада. Това е спад на годишната инфлация след отчетените от 6% за 12-те месеца до февруари. Междувременно основният CPI, който изключва цените на енергията и храните, се е увеличил с 0,4% за миналия месец. Основната инфлация се покачи до 5,6% за последните 12 месеца, което е леко повишение сравнено с 5,5%, отчетени през февруари.

Пазарът се повиши при отварянето си заради облекчението, че няма "горещи данни" за покачване на инфлацията, но оптимизмът на инвеститорите в крайна сметка беше попарен заради признаците, че разходите за живот остават високи, казва Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab, цитирана от MarketWatch.

Според Сондърс Фед вероятно ще повиши лихвите с четвърт процентен пункт на срещата си в началото на май в опит да овладее все още високата инфлация, освен ако няма някакви нови финансови сътресения.

В сряда следобед фючърсите на федералните фондове показаха 70,9% шанс централната банка да повиши основния си лихвен процент до целевия диапазон от 5% до 5,25%. Протоколите на Фед от срещата на членовете на централната банка от 21-22 март увеличават тази вероятност.

Акциите в САЩ се понижиха след сигнала на Фед за ново повишение на лихвитеПочти всички 18 членове, участвали в срещата на Фед миналия месец, прогнозират, че вероятно ще повишат лихвените проценти още веднъж тази година

Междувременно американският пазар е "все още доста скъп", казва Сондърс. Акциите се търгуват така, сякаш пазарът очаква "меко приземяване, а не рецесия".

Според нея някои инвеститори очакват, че на Фед може да им се наложи да намалят лихвите по-късно тази година, но това не е непременно добра новина за акциите.

Причината е че обръщането на политиката на Фед към намаляване на лихвите би предполагало влошаване на икономиката, особено на пазара на труда, или потенциално по-голям стрес в банковия сектор след колапса на SVB и Signature Bank.

Поне засега банковата ситуация е "сравнително спокойна" след намесата на правителството на САЩ миналия месец, помогнало на банките да посрещнат отлива на депозити, казва Сондърс.

Разглеждайки по-детайлно данните за инфлацията за март, тя откроява няколко акцента, които включват покачването на цените на самолетните билети на годишна база, както и спада на бензина през последните 12 месеца. Сондърс също така посочва, че наемите все още се покачват на годишна база, но има облекчаване спрямо предходния месец.

Основен индикатор при облигациите сочи за На фокус е спредът между 10-годишната и 3-месечната доходност по държавните облигации

Рик Ридер, главен инвестиционен директор на BlackRock, казва, че докладът за CPI не е изненадващ и в този смисъл "не разочарова".

"Ключовият въпрос днес и в обозримо бъдеще е, че инфлацията на услугите остава доста над историческите норми и не съответства на целевите нива на Федералния резерв", добавя той. "Проблемът, пред който са изправени много от централните банки, визирайки сегашните нива на инфлацията, е компромисът между това нейният спад да продължи и вероятността за сериозно влошаване на икономическите и финансовите условия."