Инфлацията в САЩ се е понижила до 5% през март спрямо година по-рано, което е най-ниското ѝ ниво от близо две години, но основният ценови натиск остава висок въпреки кампанията на Федералния резерв за забавяне на бързото нарастване на цените чрез повишаване на лихвените проценти.

Ръстът от миналия месец на индекса на потребителските цени, внимателно наблюдаван измерител на инфлацията, който изчислява това, което потребителите плащат за стоки и услуги, е по-нисък от повишението от 6% през февруари и е най-малкото увеличение от май 2021 г., съобщи Министерството на труда в сряда, цитирано от американските медии.

Въпреки това инфлацията остава доста над средното ниво от 2,1% през трите години преди пандемията и над сегашната цел на Фед от 2%.

Как забавящата се икономика на САЩ може да повлияе на останалия святОт TD прогнозират индексът на щатския долар ICE да достигне 97.30 до края на годината, което е спад от нивото от вторник от около 102. И те не са сами в тези прогнози

Базисната инфлация, която изключва променливите енергийни и хранителни категории, се е увеличила с 5,6% през март спрямо година по-рано, ускорявайки се леко от 5,5% предходния месец. Базисната инфлация, която икономистите виждат като по-добър показател от общата, остава упорито висока отчасти поради ценовия натиск при т.нар. разходи за подслон, отбелязва The Wall Street Journal.

Всичко това няма да промени досегашния курс на Фед, смятат икономисти. Фед повиши лихвените проценти девет пъти през последната година, за да охлади икономиката и да укроти инфлацията, която скочи при възстановяването на икономиката от пандемията, съпътствано от смущения във веригата за доставки и недостиг на работна ръка.

През март членовете на Фед повишиха референтната лихва по федералните фондове с четвърт процентен пункт, довеждайки я до диапазон между 4,75% и 5%. Те сигнализираха, че напрежението в банковата система може да сложи край на кампанията за повишаване на лихвените проценти по-рано, отколкото се смяташе досега. Федералният резерв трябва да се срещне през първата седмица на май, за да обмисли следващото изменение на лихвения процент.

Рубини: Рецесията е единственото нещо, което може да смекчи инфлациятаПовечето американски банки са технически близо до несъстоятелност, а стотици вече са напълно неплатежоспособни, казва икономистът

По-стриктното кредитиране след скорошните фалити на две средноголеми банки ще забави икономическия растеж на САЩ тази година, заяви междувременно Международният валутен фонд. Американската икономика започна годината изненадващо силно, но наскоро показа признаци на забавяне.


Пазарът на труда се е охладил донякъде през март, показаха последните данни, като ръстът на наемане на нови работници се е забавил, както и растежът на заплатите. Седмичните молби за безработица, показател за съкращенията, се повишиха леко от исторически ниските нива. Свободните работни места намаляват - сигнал, че и търсенето на работници намалява. Потребителските разходи, основният двигател на растежа, нараснаха по-умерено през февруари.

Много икономисти очакват САЩ да изпаднат в рецесия по-късно тази година, отбелязва WSJ.