Корпоративна Америка е напът да отчете най-резкия спад на печалбите си от ранните етапи на пандемията от Covid-19.

Прогнозите за печалбите на компаниите за първото тримесечие на 2023 г. изглеждат доста мрачни, тъй като високата инфлация свива маржовете, а страхът от предстояща рецесия задържа търсенето. Анализаторите на пазара намалиха очакванията си агресивно, отразявайки влошаващите се икономически перспективи, в резултат на което оперативните печалби се свиват с 6,8%, според средната стойност на прогнозите на Уолстрийт, събрани от FactSet.

Такъв резултат може да е най-голямото свиване на печалбите от третото тримесечие на 2020 г., когато те се сринаха с повече от 30% заради локдауните, разтърсили световната икономика.

Анализаторите на Goldman Sachs Group обаче виждат надежда определени компании да устоят на тази на тенденция, ако успеят да покажат напредък в четири области от критично значение за инвеститорите, пише MarketWatch.

Ето кои стратегии биха могли да помогнат на инвеститорите да защитят портфейлите си, ако поток от мрачни корпоративни резултати изпрати акциите към сериозен спад.

Маржовете на печалба ще бъдат ключови

Маржовете на корпоративната печалба са под натиск заради най-лошия инфлационен шок от четири десетилетия. При компаниите от S&P 500 през последното тримесечие те се свиха с 11,2%, надминавайки очакванията за спад от 11,1%.

Компаниите, които имат надежден план за защита на маржовете си обаче, могат да бъдат възнаградени от инвеститорите, според екипа на Goldman, ръководен от Дейвид Костин, главен стратег на банката в САЩ.

"В тази неблагоприятна среда инвеститорите ще се съсредоточат върху това кои компании успяват да запазят маржовете и с какви средства", посочват от екипа.

Тези, които успеят да повишат цените на продуктите си без това да се отрази на търсенето, вероятно ще бъдат възнаградени. Същото важи за стратегиите за намаляване на разходите или по-дисциплинирано управление на разходите.

Автоматизация и продуктивност - AI променя начините, по които работим Технологията отваря много нови хоризонти, но идва и с някои притеснения

Използването на AI за намаляване на разходите и подобряване на ефективността може да е фактор

Възходът на ChatGPT помогна изкуственият интелект да се превърне в една от най-внимателно следените инвестиционни тенденции за 2023 г., според Джеймс Роджърс от MarketWatch.

Доминацията в пространството на изкуствения интелект помогна за ралито при големите технологични имена като Microsoft, компанията майка на Google Alphabet и производителя на чипове Nvidia. Това от своя страна помогна да се прикрие слабостта в другите сектори на пазара, като същевременно изтласка Nasdaq-100 обратно в бичия пазар.

Така че вероятно няма да е изненада, ако компаниите успеят да изместят фокуса на инвеститорите от слабостта в печалбите и продажбите си, убеждавайки ги че използването на AI ще им помогне да увеличават маржовете на печалба си, защото може да подобри ефективността на работната им сила, казва екипът на Goldman.

"Много добра новина за маржовете може да бъде постепенното въвеждане на генеративен изкуствен интелект за автоматизиране на ръчните задачи и повишаване на ефективността на труда", казват те.

Затягането на коланите ще остане на фокус

Признаците, че корпорациите намаляват разходите, започват да се материализират, посочва екипът на Goldman.

Обратното изкупуване на акции е намаляло с повече от 20% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г. и активността остава слаба, посочват анализаторите. Нещо повече, няколко водещи икономически индикатора показват, че компаниите намаляват разходите за капиталови инвестиции, научноизследователска и развойна дейност.

Така че се очаква инвеститорите да обърнат голямо внимание на всеки сигнал за затягане на коланите по време на тримесечните отчети и последващите разговори на анализаторите с топ мениджърите.

Действията, които най-добрите изпълнителни директори предприемат през 2023Корпоративните лидери се справят с рисковете, като същевременно намират възможности в предизвикателствата

Възможно ли е повторното отваряне на Китай да промени ситуацията?

Китайски официални лица, включително президентът Си Дзинпин, обещаха мощно повторно отваряне. На фона на признаците за забавяне в най-важния сектор на услугите в САЩ, както и в други части на икономиката, компаниите биха могли да се опитат да компенсират това, поглеждайки към Китай.

"Очакваме инвеститорите да бъдат нащрек за всеки сигнал, как и с колко отварянето на Китай може да се отрази на приходите им", каза екипът.

Как да защитите вашият портфейл

Големите технологични имена задържаха индекса S&P 500 на стабилни високи нива, докато ориентираните към стойността имена изостават от по-широкия пазар, след по-доброто си представяне през 2022 г., отбелязва MarketWatch.

Технически, когато корпоративните печалби се свиват за две поредни тримесечия, това се квалифицира като "рецесия на печалбите". Но докато тя обикновено съвпада с по-широка икономическа рецесия, не е задължително винаги да е така, според Ед Ярдени, президент на Yardeni Research.

S&P 500 остава устойчив в банковите сътресения заради технологичните акцииMicrosoft и Apple са допринесели с повече точки за напредъка на индекса S&P 500, отколкото всички финансови акции са изтрили от него

"Този път обаче може да е различно: възможно е печалбите да паднат без рецесия, засягаща цялата икономика", казва той.

Но независимо от това, което се случва с по-широката икономика, има очаквания, че слабите корпоративни печалби е вероятно да изпратят S&P 500 обратно към дъното от октомври, когато затвори под 3600.

Фил Орландо, главен стратег на пазара на акции във Federated Hermes, казва в коментар за MarketWatch:

"Продължаваме да препоръчваме инвеститорите при акциите да заемат тактическа отбранителна позиция, залагайки на т.нар. подценени компании, тези с малка капитализация, стабилна дивидентна доходност, както и на международните акции. Също така все още смятаме за привлекателна инвестиция и държавните облигации."