Кривата на доходността в САЩ е най-дълбоко обърната в тази си част, която исторически не е давала фалшив сигнал за предстояща рецесия за повече от половин век данни, пише MarketWatch.

Това е спредът между доходността на 10-годишните и 3-месечните държавни ценни книжа, който беше около минус 155,8 базисни пункта към сряда. Причината е че 3-месечният лихвен процент е 4,796%, което е доста над 10-годишния му аналог от 3,295%. Голямата разлика е сигнал за вероятна "дълбока рецесия", според Кембъл Харви, професор от университета Дюк, който е пионер в използването на спреда като индикатор за бъдещия икономически растеж.

Страховете от рецесия отново са на фокус, след като данните от тази седмица дадоха нови доказателства, че едногодишният цикъл на повишаване на лихвите от Федералния резерв най-накрая оказва влияние върху пазара на труда.

Докато волатилността на пазара на облигации се понижи през последните три седмици, проблемите с ликвидността и опасенията за потенциална криза с тавана на дълга в САЩ продължават са проблем за съкровищните бонове и да изострят движенията на пазара, според Том ди Галома, управляващ директор на компанията за финансови услуги BTIG.

Спредът между 10-годишната и 3-месечната лихва е на далеч по-отрицателна стойност, отколкото беше в навечерието на финансовата криза от 2007-2008 г. Както и в края на 80-те години, когато Фед тласна лихвените проценти над 8% - 9%.

Размерът на текущата инверсия "е поразителен", заяви Харви в сряда. "Мащабът на инверсията може да бъде директно свързан с голямо забавяне на икономическия растеж, а моделът прогнозира дълбока рецесия", добавя той

Спредът, който обикновено е предупреждение за рецесия в следващите 6 до 18 месеца, падна под нулата за първи път през октомври.

Всеки цикъл на ръст на лихвите през последните 70 г. е завършвал с рецесияТози път няма да е различно, казва стратег на Morgan Stanley

Първоначално проф. Харви таеше надежда, че САЩ могат да избегнат икономически спад. Миналия декември той каза пред MarketWatch, че индикаторът може да изпраща "фалшив сигнал" и че мекото кацане е по-вероятно.

Но това беше преди Федералният резерв отново да повиши лихвите през февруари и март, а банковата система беше първият реален сектор, който пострада от дълбоката инверсия на кривата на доходността. Паричната политика "отиде твърде далеч и си играе с огъня", казва сега Харви.

Кривата на доходността е линията, която изобразява разликите в доходността във различните периоди на падеж на дълга. Обикновено е възходяща, т.е. по-краткосрочните лихви са по-ниски от дългосрочните. Нормално е инвеститорите да изискват премия, когато поемат по-дългосрочни рискове. По-плоската крива може да сигнализира за опасения относно икономическите перспективи. Обърната крива, при която краткосрочната доходност е над дългосрочната се приема за предупредителен знак.


Нуриел Рубини смята, че има вероятност за „тежка рецесия следващата година“Професорът от Нюйоркския университет предупреждава за „огромното натрупване на дългове“ в световен мащаб през последните десетилетия

Инверсията на кривата има значение по редица причини.

Една от тях е, че тя преобръща бизнес модела на банките, които правят пари, като отпускат дългосрочни заеми при по-високи лихвени проценти, от тези които плащат по краткосрочните депозити. Обърната крива на доходността помогна за потъването на калифорнийската банка Silicon Valley Bank през март. "Нямам представа колко още банки са изложени на риск заради политиката на Фед, но се надявам, че те знаят", казва проф. Харви.

В сряда доходността по държавните ценни книжа падна, след като по-слабото от очакваното увеличение на работните места в частния сектор за март засили опасенията за състоянието на пазара на труда.

Междувременно основните американски борсови индекси също завършиха на по-ниски нива.


S&P 500 и Nasdaq затвориха на червено заради подновения страх от рецесияДоходността на държавните облигации намалява; цените на златото се задържат над 2000 долара

Дейвид Ганьон, управляващ директор и ръководител на търговията с американски държавни ценни книжа в Academy Securities, коментира, че пазарът изглежда претегля два "екстремни сценария".

"Пазарът на облигациите показва че инвеститорите виждат сериозен риск икономиката да попадне в рецесия", добавя Ганьон за MarketWatch.

"Инвеститорите в акции обаче не са притеснени от това, защото Фед ще трябва да обърне курса по време на рецесия. Вместо това те се страхуват, че ако икономиката не влезе в рецесия, това би накарало централните банкери да продължат с повишението на лихвите.

Инверсията на спреда между 10-годишните и 3-месечните лихви показва че пазарът на облигации очаква твърдо кацане на което Фед ще трябва да реагира агресивно".