Появи се още един балон в резултат на кризата в банковия сектор, повалила вече три регионални банки в САЩ, пише MarketWatch.

Анализаторите на Bank of America, ръководени от Майкъл Хартнет, казват, че фондовете на паричния пазар са новият горещ актив.

Те посочват, че активите им вече са надхвърлили 5,1 трилиона долара, което е покачване с над 300 милиарда долара за последните четири седмици.

Други интересни данни са отчетените най-високи седмични потоци към парични инструменти от март 2020 г. насам, най-големият шестседмичен поток към държавни облигации досега и най-големият седмичен отлив от облигации с инвестиционен клас от октомври 2022 г. насам.

Нуриел Рубини смята, че има вероятност за „тежка рецесия следващата година“Професорът от Нюйоркския университет предупреждава за „огромното натрупване на дългове“ в световен мащаб през последните десетилетия

Последните два пъти, когато активите на фондовете на паричния пазар отбелязаха повишение - през 2008 г. и през 2020 г. – Федералният резерв намали лихвените проценти. Според Хартнет много подходяща е поговорката, че "пазарите спират да се паникьосват, когато централните банки започнат да се паникьосват". Той отбелязва, че скок в спешните заеми, отпускани от Фед, исторически се случват около голямо дъно на фондовия пазар.

Този път обаче има една разлика и това е, че инфлацията е реалност, а пазарите на труда, не само в САЩ, но и в други индустриализирани страни, остават изключително силни. Екипът на Bank of America преброи 46 повишения на лихвените проценти тази година, включително от Швейцарската национална банка след спасяването на Credit Suisse миналата седмица.

И Bank of England повиши лихвените проценти с 25 базисни пунктаЦентралните банки по света са решени да се справят с инфлацията въпреки напрежението в банковата система

Исторически, според екипа на BoA, последното увеличение на лихвения процент е удобен момент да се продава, посочва Market Watch.


"Кредитните и фондовите пазари са твърде алчни, очаквайки намаляване на лихвите и не се страхуват достатъчно от рецесия", казват те. В крайна сметка, когато банките взимат спешни заеми от Фед, след това затягат стандартите за кредитиране, което води до по-малко кредити и повече песимизъм при малкия бизнес. Всичко това в крайна сметка се отразява лошо и на пазара на труда.