Комуникацията често е предизвикателство за Фед и в сряда не беше по-различно.

Решението на централната банка на САЩ в сряда беше ясно. За разлика от изказването след това на председателя Джером Пауъл.

Единодушното гласуване на Фед в сряда за повишаване на лихвените проценти с четвърт пункт предполага, че има консенсус за паричната политика занапред и първоначалното съобщение на централната банка беше прието достатъчно добре.

"Пазарите се обърнаха, докато Пауъл говореше – и се сринаха след това", коментира Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI. В резултат на това акциите завършиха с рязък спад в сряда.


Американските акции се понижиха въпреки намека на Фед за край на затяганетоИндексът Dow Jones падна с повече от 500 пункта, акциите на First Republic Bank загубиха над 15%

Ето четири важни въпроса, които икономистите си задават след пресконференцията на Пауъл, обобщени от MarketWatch:


Колко лоша ще бъде предстоящата кредитна криза?

Пауъл каза, че е твърде рано да се прецени колко сериозно ще бъде затягането на кредитирането за домакинствата и бизнеса.
"Просто е прекалено рано. Много е трудно защото има толкова много неясноти", каза председателят на Фед.

Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West, коментира: "В крайна сметка изглежда, че по-голямата част от участниците във FOMC очакват допълнителното затягане на банковите кредити поради нестабилността на банковата система през последните две седмици и виждат това като еквивалент на едно допълнително увеличение на лихвите с 25 базисни пункта“.

Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Economics, е притеснен, че "рискът от агресивно затягане на кредитните условия е доста голям, защото проучванията както на кредитополучателите, така и на кредиторите ясно показват, че стандартите за кредитиране вече се затягат от една година".

Фед изглеждаше нервен, но не и паникьосан, добавя той.

Фед увеличи лихвените проценти за девети пореден път. Какво следва?Централните банкери гласуваха единодушно за увеличаване на референтната краткосрочна лихва с четвърт процентен пункт

Това ли е последното увеличение на лихвите?

Пауъл заяви, че членовете на Фед не са сигурни какъв ще е предстоящият курс по отношение на лихвените проценти. Той подчерта, че Фед смята, че "някои" увеличения на лихвите "може би" са необходими.

Някои анализатори обаче смятат, че председателят на Фед изглежда допуска възможността това да бъде последното увеличение на лихвите за известно време.

Вероятно това ще е последното увеличение в този цикъл, освен при изненадващо силна инфлация или поредните добри данни за трудовия пазар през следващите няколко месеца, казват икономисти от Contingent Macro.

Икономистите от Bank of America са на друго мнение. Те смятат, че Фед ще повиши лихвите още веднъж през май, до нива от 5%-5,25%.

Инвеститорите на пазарите на деривати виждат 50% шанс за увеличение на лихвите през май, според инструмента CME FedWatch.


"Намаляването на лихвите не е нашият базов сценарий", каза Пауъл.

Анкетата на членовете на Фед показва прогнози за още едно увеличение на лихвения процент до диапазон от 5%-5,25% и никакви промени след това.

Някои икономисти обаче казват, че първото намаляване на лихвите може да дойде в рамките на три до девет месеца.

"За момента бих заложил че това ще се случи през септември", казва Бил Адамс, главен икономист на Comerica Bank в Далас, в бележка до клиентите.

Пауъл заяви, че няма да има намаляване на лихвите през 2023 г., но пазарът на облигации не е съгласен

Трейдърите очакват, че първото понижение на лихвите ще дойде през юли, според инструмента CME FedWatch.


Пауъл изглеждаше поразен от това колко бързо вложителите избягаха от SVB преди две седмици.
"Това беше причинено от много голяма група свързани депозанти в много, много бързо бягство. По-бързо, от всякакви случаи в историята ", каза той.

"Скоростта беше много различна от това, което сме виждали в миналото, което предполага, че има нужда от евентуални регулаторни и надзорни промени - те трябва да са в крак с това, което се случва", каза той.

"Разочароващо" и "ненужно"

Така главният икономист на Moody's Analytics Марк Занди нарече последния ход на Фед, добавяйки, че това вероятно ще затрудни американската икономика.

„Решението на Фед да повиши отново лихвените проценти предвид крехката стабилност в банковата система е разочароващо“, туитна Марк Занди в сряда вечерта.

Занди нарече ходът на Фед „ненужен“, тъй като банките със сигурност ще затегнат агресивно стандартите си за отпускане на кредити поради скорошните сътресения и растежът ще се забави по-значително. „Инфлацията също се забавя и това ще продължи предвид ниските цени на петрола, ниските наеми и по-бавното нарастване на заплатите“, писа Занди.

Банките могат да намалят отпускането на заеми поради притеснения за зараза от колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank, спасяването на Credit Suisse и проблемите във First Republic Bank, отбелязва Fortune. Затягането на кредитирането би забавило икономическия растеж и икономистите от Уолстрийт – които преди сътресенията в банките виждаха шанс САЩ да избегнат рецесията – сега бият тревога за твърдо приземяване, допълва Fortune.

В Twitter Занди обяснява, че повишаването на лихвените проценти в сряда само по себе си е малко вероятно да навреди на икономиката и по-скоро разкрива продължаващия стремеж на Федералния резерв да овладее инфлацията дори на фона на по-широки икономически проблеми.

„Фед сгреши, когато задържа лихвените проценти твърде ниски твърде дълго време след пандемията“, коментира още икономистът.
„Сега те рискуват да повишат лихвите твърде високо твърде бързо“, добавя той. „Това ще зависи от тях.“