Банковият гигант UBS Group купува проблемния си съперник Credit Suisse за почти 3,25 милиарда долара в сделка, организирана от регулаторите в опит да се избегнат по-нататъшни пазарни сътресения в световната банкова система, съобщиха световните финансови медии.

Сделката между двата стълба на швейцарските финанси е първото мегасливане на системно важни глобални банки след финансовата криза от 2008 г., когато институциите в сектора бяха раздробени и свързани с конкуренти, често по нареждане на регулаторите, отбелязва The Wall Street Journal.

Правителството на Швейцария заяви, че ще предостави повече от 9 милиарда долара за покриване на загубите, които UBS може да понесе, поемайки Credit Suisse.

Швейцарската национална банка също предостави повече от $100 милиарда ликвидност на UBS, за да улесни сделката.

Швейцарските власти бяха подложени на натиск да приключат сделката преди отварянето на азиатските пазари в началото на новата седмица.

Те трябваше да балансират по тънко въже в опит да накарат бордовете на двете банки да се съгласят със споразумението и да избегнат алтернативата – водена от регулатора ликвидация на Credit Suisse, която може да се окаже по-продължителна и болезнена за финансовата система.

Спешността от страна на регулаторите беше предизвикана от все по-лошите перспективи пред Credit Suisse, отбелязва WSJ, цитирайки източници, според които клиентите ѝ са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица.

Внезапният колапс на Silicon Valley Bank по-рано този месец накара инвеститорите в световен мащаб да търсят слаби места във финансовата система.

Сътресенията в банковия сектор удариха пазарите в САЩ и ЕвропаШвейцарският банков гигант Credit Suisse поведе поражението на акциите на банките

Credit Suisse вече беше първата в многото списъци на проблемни институции, заради години на скандали и търговски загуби.

На фона на спадащите цени на акциите и облигациите ѝ Credit Suisse получи спасителен пояс от 54 милиарда долара от Швейцарската национална банка миналия четвъртък, което ѝ осигури достатъчно време, за да влезе почти непокътната в уикенда.

В същото време Finma, финансовият регулатор на Швейцария, каза, че Credit Suisse е изпитала „криза на доверието“, че има „риск банката да стане неликвидна, дори и да остане платежоспособна, както и че е необходимо властите да предприемат действия, за да предотвратят сериозни щети за швейцарските и международните финансови пазари“.

WSJ: Всяка сделка между UBS и Credit Suisse ще бъде принудителен бракUBS близо до сделка за закупуване на Credit Suisse за над $2 милиарда

Finma заяви, че операциите на банките ще отворят нормално в понеделник „без ограничения или прекъсвания“.


Придобиването на 167-годишната Credit Suisse бележи един от най-значимите моменти в банковия свят след последната финансова криза. То също така представлява ново глобално измерение на щетите от банкова буря, започнала с внезапния колапс на Silicon Valley Bank по-рано този месец.

За разлика от SVB, чийто бизнес е концентриран в една географска област и индустрия, Credit Suisse е глобален играч въпреки неотдавнашните усилия да намали разрастването си и да ограничи по-рисковите дейности като кредитирането на хедж фондове.


Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика от SVBАкциите на Credit Suisse паднаха с 30%

Credit Suisse имаше баланс от половин трилион долара и около 50 000 служители в края на 2022 г., включително повече от 16 000 в Швейцария. Има звена за инвестиционно банкиране в Ню Йорк, Лондон и Сингапур, оперативен център близо до Роли, Северна Каролина и наема хиляди служители в областта на технологиите в Индия и Полша.

UBS има около 74 000 служители по целия свят. Балансът на групата е приблизително два пъти по-голям от този на Credit Suisse или 1,1 трилиона долара общи активи. След поглъщането Credit Suisse, балансът на UBS ще съперничи на този на Goldman Sachs и Deutsche Bank по размер на активите.

Европейската централна банка определи реакцията на Швейцария на затрудненията на Credit Suisse като решаваща за възстановяването на спокойствието на пазара. ЕЦБ обеща освен това да подкрепи европейските банки със заеми, ако възникне необходимост, предаде Reuters. Американскuят министър на финансите Джанет Йелън и президентът на Федералния резерв Джером Пауъл също приветстваха съобщението за сделката по придобиването на Credit Suisse. "Банк ъв Ингланд" също приветства действията на швейцарските власти за постигането на споразумението и заяви, че британската банкова система е добре финансирана.