SVB Financial Group, компанията майка на Silicon Valley Bank, подаде молба за банкрут, улеснявайки продажбата на останалите си активи, след като фокусираната върху технологиите SVB беше поставена под контрола на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), съобщи The Wall Street Journal. SVB Financial Group e подала заявление за защита по глава 11 от Кодекса на САЩ, която урежда защитата от кредитори, в съда по несъстоятелност в Ню Йорк. Това е най-голямото заявление за несъстоятелност, произтичащо от фалит на банка след случая с Washington Mutual Inc. през 2008 г., посочва изданието. Ако заявлението на SVB Financial Group за защита от кредитори бъде одобрено, компанията ще може да търси купувачи на своите активи.

Кредиторите на SVB формират група преди евентуален фалитТе се надяват да спечелят от продажбата на активите на рухналата банка

Още на 15 март The Wall Street Journal съобщи, че кредиторите на компанията майка на Silicon Valley Bank са сформирали група в очакване на потенциално подаване на заявление за фалит, чрез което се надяват да спечелят от продажбата на активите на рухналата банка.

Повечето членове са купили облигациите на SVB Financial Group миналия уикенда на цена около 30 цента за долар, казват източниците на WSJ. Сега групата държи значителна част от номиналната стойност на облигациите на SVB Financial в размер на 3,4 млрд. долара. Тя иска компанията майка да подаде молба за фалит и след това да продаде на търг небанковия си бизнес чрез процес на продажба, контролиран от съда, отбелязва WSJ. SVB Financial Group заяви в понеделник, че бордът ѝ е назначил комитет за преструктуриране, който да проучи стратегическите алтернативи. Ако активите на SVB Financial получат достатъчно висока оценка във всеки такъв аукцион, групата на облигационерите може да спечели. Когато активите на дадено дружество се разпродават след обявен фалит, постъпленията често отиват в неговите кредитори, посочва WSJ. Въпреки че акциите на SVB Financial Group са безполезни - те вече не се търгуват - компанията майка притежава други активи, които биха могли да имат значителна стойност. Те включват SVB Capital, инвестиционен мениджър, който контролира средства на стойност 9,5 милиарда долара, както и инвестиционна банка - SVB Securities, и компания за управление на активи - SVB Private. В бележка, публикувана в понеделник, Stifel Financial Corp. изчислява, че ако кредиторите успеят да възстановят всички небанкови активи на компанията-майка, включително паричните средства и ценните книжа, те биха могли да получат близо 4,75 милиарда долара в случай на ликвидация, като голяма част от тях ще дойдат от SVB Private. Пазарната капитализация на SVB Financial е приблизително 17 милиарда долара към 31 януари. Тя разполагаше с парични средства и ценни книжа на стойност 2,6 млрд. долара в края на миналата година, отделно от активите за 200 млрд. долара, държани в кредитното подразделение, според Stifel.

Министерството на правосъдието и SEC разследват колапса на SVBПроверките се фокусират върху продажбите на акции от ръководителите преди фалита на банката

В зависимост от мащаба на загубите в Silicon Valley Bank, компанията майка може да се наложи да помогне за покриването им, а това може да намали средствата за облигационерите. Законите за несъстоятелността гласят, че компаниите, които са под съдебна защита, са длъжни да спазват ангажиментите към банковите регулатори "да поддържат капитала на застрахована депозитарна институция". Това означава, че FDIC, като регулатор на Silicon Valley Bank, може да реши, че средствата или активите на ниво майка трябва да се използват за запълване на всяка дупка в баланса на банката, преди на облигационерите да може да бъде платено и стотинка.