Светкавичната скорост, с която банковата индустрия изпадна в хаос, разтърси световните пазари и правителства, като съживи страховете от нова финансова криза. Подобно на 2008 г., последиците могат да бъдат дълготрайни.

В рамките на една седмица две американски финансови институции се сринаха (редица анализатори броят три, включвайки (Silvergate Capital, Signature Bank и Silicon Valley Bank), Credit Suisse трябваше да бъде спасявана от швейцарското правителство, а най-големите американски банки се съгласиха да подкрепят с 30 млрд. долара друг закъсал свой събрат - First Republic Bank, припомня Reuters.

Сътресенията предизвикаха исторически действия от страна на Федералния резерв, Министерството на финансите на САЩ и частния сектор в страната.

"Няма никакъв смисъл след действията на FDIC, Федералния резерв и Министерството на финансите от миналата неделя хората да продължават да се притесняват за парите си", коментира Рандал Куарлес, бивш висш служител във Федералния резерв, цитиран от медията.


Подобно на 2008 г. обаче, по всичко личи, че първоначалната паника не е потушена, въпреки успокоителните коментари от страна на някои експерти.

Компанията майка на SVB подаде заявление за защита от кредитори Ако заявлението на SVB Financial Group за защита от кредитори бъде одобрено, компанията ще може да търси купувачи на своите активи

Сривът на Silicon Valley Bank, която държеше голям брой незастраховани депозити над гарантирания от Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) лимит от 250 000 долара, разклати доверието и накара клиентите ѝ да изтеглят парите си.

В същото време те бяха пренасочени към банкови гиганти като JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup. Това доведе до криза на доверието, посочват още от Reuters и добавят: “Докато банките се борят с краткосрочните сътресения, те оценяват и дългосрочната перспектива”.

Като цяло перспективите са големите играчи да станат още по-големи, по-малките да се сблъскат с още затруднения, а повече регионални финансови институции - да затворят врати. Междувременно регулаторните органи в страната ще се стремят да засилят контрола върху средните по размер организации, които понасят основната тежест на ситуацията.

UBS е близо до сделка за поглъщане на Credit SuisseПреговорите са част от спешните усилия на швейцарските и световните власти за възстановяване на доверието в банковата система

Очаква се регионалните банки в САЩ да започнат да плащат по-високи лихви на вложителите, за да предотвратят преминаването им към по-големи кредитори, което ще доведе до по-високи разходи за тях, посочват още от информационната агенция.


"Хората действително преместват парите си, всички тези банки ще изглеждат по коренно различен начин след три месеца", смята Кийт Норейка, вицепрезидент на Patomak Global Partners.

Отново в 2008?

Настоящата криза може да се стори плашещо позната на хората от бизнеса, които си спомнят добре 2008 г., когато регулатори и банкери се събираха в продължение на седмици, за да разработват решения, а подкрепата за First Republic в размер на 30 млрд. долара напомни на хората опита за спасяване на Long-Term Capital Management, който банковата индустрия направи през 1998 г.

Тогава регулаторите за първи път се договориха с гигантите в сектора да влеят милиарди в закъсалия хедж фонд, припомнят от новинарската агенция.


Всеки цикъл на ръст на лихвите през последните 70 г. е завършвал с рецесияТози път няма да е различно, казва стратег на Morgan Stanley Според много анализатори обаче разликите с 2008 г. са много.

"За всеки, който е преживял световната финансова криза, последната седмица е страшно позната", пише в блога си Джош Липски, старши директор на Геоикономическия център на Атлантическия съвет и бивш съветник на МВФ, цитиран от Reutetrs. "Ако погледнете под повърхността обаче, е ясно, че 2023 г. има малка прилика с 2008 г."

През 2008 г. регулаторните органи трябваше да се справят с вредни за системата ипотечни кредити и сложни деривати за милиарди долари. Този път проблемът не е толкова сложен, тъй като притежаваните активи са американски държавни ценни книжа, смята Липски, като добавя, че “този път индустрията е фундаментално здрава”.

Уолстрийт хвърля предпазливо око на Credit SuisseФинансовите играчи, които правят бизнес с Credit Suisse, продължават да са нервни относно перспективите на банката въпреки над 50 милиарда долара спасителен пояс

Докато през годините Конгресът и регулаторните органи ограничават предпазните мерки за регионалните банки, за най-големите представители на сектора има по-строги стандарти благодарение на широкия набор от ограничения, въведени от Вашингтон в Закона за финансовата реформа от 2010 г.

Тази стабилност беше демонстрирана в четвъртък, когато най-големите компании от финансовия сектор се съгласиха да депозират милиарди във First Republic, като на практика заложиха на това, че банката ще остане на повърхността. Въпреки това тя продължава да е под натиск, като цената на акциите ѝ спадна с 33% в деня след вливането на капитала.

"Банките са по-здрави, отколкото бяха преди кризата от 2008 г., тъй като не им беше позволено да правят почти нищо по отношение на поемането на реални базови кредитни рискове в активите си", казва и Дан Цвирн, главен изпълнителен директор на Arena Investors в Ню Йорк.

Но пък сега банкерите и регулаторните органи трябва да се борят с неочаквани предизвикателства - депозитите, които дълго време се считаха за надежден източник на пари за банките, сега са под въпрос. А тези, които наблюдаваха отблизо бързия срив на SVB, се чудят каква роля може да са изиграли социалните медии, които сега са навсякъде, за да започнат хората да теглят парите си.

Сътресенията в банковия сектор удариха пазарите в САЩ и ЕвропаШвейцарският банков гигант Credit Suisse поведе поражението на акциите на банките

Регулаторна гледна точка


Последната криза от 2008 г. промени банковата индустрия, тъй като някои големи компании фалираха или бяха погълнати. Това се случва и в момента.

"Сега регулаторните органи знаят, че тези банки представляват по-голям риск за цялостната икономика, отколкото са смятали. И съм сигурна, че те ще засилят регулациите, доколкото могат", обяснява пред Reuters и Ейми Линч, основател и президент на FrontLine Compliance.

Според анализаторите е малко вероятно да бъдат направени промени на най-високо законодателно ниво, но банковите регулатори, начело с Фед, вероятно ще затегнат съществуващите правила за по-малките финансови институции, които са в центъра на настоящата криза.

Понастоящем регионалните банки с активи под 250 млрд. долара имат по-опростени изисквания за капитала, ликвидността и стрес тестовете. Тези правила може да станат по-строги, след като Фед приключи анализа си.

Тази банкова криза също така върна сектора в полезрението на властите, заличавайки дългогодишната работа на сектора за изчистване на репутацията си след 2008 г., обобщава информационната агенция.