Акциите на швейцарския банков гигант Credit Suisse паднаха с 30% (към 15:30 ч. българско време), стигайки до ново най-ниско ниво за всички времена, след като най-големият акционер на банката отказа да я подкрепи, като придобие по-голям дял, съобщават световните медии.

Други големи европейски банки търпят удари, като акциите на двете големи международни банки на Франция - Société Générale SA и BNP Paribas SA - паднаха с повече от 10%. Акциите на германската Deutsche Bank AG паднаха с 8%, пише WSJ.

Американските акции отвориха рязко надолу в сряда, усещайки подновен натиск заради спада на швейцарския кредитор, който засили притесненията за банковия сектор на САЩ след колапса на Silicon Valley Bank миналата седмица, коментира MarketWatch. Dow Jones Industrial Average се понижи с около 416 пункта, или 1,3%, докато S&P 500 падна с 1,2%, а Nasdaq Composite се понижи с 0,9%.

Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика, отколкото регионалните американски банки, които бяха на огневата линия миналата седмица, отбелязва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, цитиран от The Guardian.

Credit Suisse има много по-голям баланс от SVB (530 милиарда швейцарски франка в края на 2022 г.) и е много по-глобално взаимосвързана, с множество дъщерни дружества извън Швейцария, включително в САЩ. Освен това е основен брокер в САЩ. Credit Suisse не е само швейцарски проблем, а глобален, казва Кенингам.

Основен акционер се отдръпва от изпадналата в криза Credit Suisse Втората по големина банка в Швейцария има както финансови, така и регулаторни проблеми през последните години Ако Credit Suisse фалира, като глобална системно важна банка тя ще има план за преструктуриране, но тези планове не са били подлагани на тест, откакто бяха въведени по време на световната финансова криза, отбелязва още икономистът.

По думите му опитът показва, че може да се постигне бързо решение, без да се предизвика твърде много зараза, при условие че властите действат решително и защитят вложителите. От друга страна рискът от неуспешно решение ще тревожи пазарите.

Ситуацията с Credit Suisse може да има отражение върху решението на ЕЦБ за паричната политика на банката, което трябва да бъде взето утре. „Най-доброто ни предположение на този етап е, че ЕЦБ ще продължи с предварително обявения си план за повишаване на лихвения процент от 2,5% на 3,0%“, казва Андрю Кенингам.

ЕЦБ може да повиши лихвите над 3,5% и да не ги свали до края на 2023 г.Коментарът на управителя на ирландската централна банка може да изненада пазарите, които очакват лихвените проценти да достигнат пик през юли и да паднат след това

Проблемите в Credit Suisse отново повдигат въпроса дали това е началото на глобална криза или просто поредният „идиосинкратичен“ случай.

Credit Suisse се смяташе за най-слабото звено сред големите банки в Европа, но тя не е единствената банка, която се бори със слаба рентабилност през последните години. Нещо повече, това е третият „еднократен“ проблем за няколко месеца, така че би било глупаво да се предположи, че няма да има и други, отбелязва още експертът от Capital Economics.