Повече от две трети от икономистите в 23 големи финансови институции очакват рецесия в САЩ през 2023 г. Други двама прогнозират рецесия през 2024 г. Само петима смятат, че САЩ ще избегнат рецесията през 2023 и 2024 г.


Това показва проучване на Wall Street Journal сред експерти от най-големите банки, повечето от които посочват следните индикатори: американците изчерпват спестяванията си, имотният пазар е в упадък, банките затягат стандартите си за кредитиране.


„Очакваме спад в растежа на глобалния БВП през 2023 г., воден от рецесии както в САЩ, така и в еврозоната“, пишат икономисти от BNP Paribas SA в прогнозата на банката за 2023 г., озаглавена “Steering Into Recession.”


Като основен виновник експертите посочват Федералния резерв, който от месеци повишава лихвените проценти в опита си да укроти инфлацията. Въпреки че наскоро се понижи, тя все още е много по-висока от преследваните от Фед 2%.


Централната банка повиши лихвените проценти седем пъти през 2022 г., започвайки от диапазона 0% - 0,25% и стигайки до 15-годишен връх със сегашните 4,25% - 4,50%. Представители на Фед сигнализираха през декември, че планират да продължат да повишават лихвите до между 5% и 5,5% през 2023 г.


Повечето от икономистите, чиито прогнози The Wall Street Journal проследява, очакват по-високите лихвени проценти да повишат нивото на безработицата от ноемврийските 3,7% до над 5%. Дори и това ниво ще бъде ниско спрямо историческите стандарти, но подобно увеличение би означавало, че милиони американци ще загубят работата си.


Американските борси приключиха с най-големия си провал от 2008 г.политиката на Федералния резерв продължава да определя дебата за това какво предстои през 2023 г.

Икономистите и мениджърите на активи посочват редица индикатори, които традиционно предвещават рецесии: Банките са затегнали стандартите за отпускане на заеми и търсенето е отслабнало до нива, които обикновено се свързват с рецесии. Данните на мозъчния тръст Conference Board за водещи икономически индикатори се понижават девет поредни месеца, достигайки нива, които в исторически план са предхождали рецесии. Индексите, които проследяват цялостната бизнес активност и секторите на услугите и производството, също паднаха до едни от най-ниските нива след предизвиканата от Covid рецесия през 2020 г.


Освен това държавните облигации на САЩ с падеж между три месеца и две години имат по-висока доходност от облигациите с падеж след 10, 20 или 30 години. Тази така наречена обърната крива на доходността е предупредителен знак, който е предхождал всяка рецесия в САЩ след Втората световна война.


Нуриел Рубини: Повече войни означават повече инфлацияСветът преминава през форма на „геополитическа депресия“, казва анализаторът

Излишните спестявания, които американците похарчиха в разгара на пандемията, са намалели до 1,2 трилиона долара от около 2,3 трилиона, според данни на Фед. Анализаторите на Deutsche Bank очакват те да бъдат напълно изчерпани до октомври.


“Смятаме, че потребителското търсене ще се забави много рязко, тъй като излишните спестявания започват да се изчерпват и потребителите са все по-стресирани“, казва Брет Райън, старши икономист в Deutsche Bank в САЩ . Бизнесът също така вероятно ще трябва да свие капиталовите разходи, казва Райън.


Със сигурност мнозинството от икономистите, които очакват икономиката на САЩ да се свие, прогнозират, че това ще бъде „плитка“ или „лека“ рецесия, отбелязва WSJ.


Те очакват икономиката и пазарите на акции в САЩ да се възстановят в края на 2023 г., благодарение на очаквания курс от страна на Фед към намаляване на лихвите. Икономистите очакват облигациите да осигурят силна възвръщаемост през 2023 г., докато акциите да завършат годината с лек ръст.


Повечето прогнози предвиждат, че Фед ще повиши лихвените проценти през първото тримесечие, ще спре през второто и ще започне да намалява лихвите през третото или четвъртото тримесечие.


Те очакват промяната в политиката на Фед да доведе до повишена волатилност на акциите, но като цяло до умерена възвръщаемост. Средно прогнозите за S&P 500 са за около 5% повишение към края на 2023 г. Малко очакват S&P да е под сегашното си ниво в края на 2023 г., сред тях са Barclays и Société Générale SA.

Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

Само пет от 23-те финансови институции, чиито прогнози WSJ цитира, заявяват, че очакват САЩ да избегнат рецесията през 2023 и 2024 г.: Credit Suisse Group AG, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings PLC, JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley.


„Няколко исторически надеждни водещи индикатора изпращат сигнали за рецесия, но според нас те не са в състояние да преценят правилно риска от рецесия в настоящата среда“, казва Джеръми Шварц, старши икономист в Credit Suisse, в икономическата перспектива на банката за 2023 г.


Дори и тези настроени относително оптимистично икономисти обаче прогнозират, че икономиката на САЩ ще расте много по-бавно, отколкото през последните 20 години.


Те прогнозират, че годишният растеж ще се забави средно до около 0,5%. В периода от 2012 г. до 2021 г. икономиката е нараствала със среден темп от 2,1%, отбелязва WSJ.


Goldman Sachs има “най-розовите” перспективи за 2023 г., като прогнозира ръст от 1% на БВП на САЩ.