Професорът от Училището Уортън към Университета на Пенсилвания Джеръми Сийгъл е един от малкото пазарни експерти, които очакват печалби за фондовия пазар през 2023 г.

Финансистът е убеден, че прекомерните увеличения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв могат да нанесат трайни щети на икономиката, тъй като все повече инвеститори са притеснени от настъпването на рецесия.

За разлика от повечето прогнози за фондовия пазар през 2023 г. обаче, неговата е за повишение от поне 20%. Проф. Сийгъл очаква срив на инфлацията и устойчивост на икономиката.

В интервю за CNBC той очерта вижданията си за това какво ще се случи с фондовия пазар и икономиката през следващата година и защо председателят на Фед Джером Пауъл може да направи голяма грешка. Ето част от изказваният му.

1. Защо не заплатите са това, което подхранва общата инфлация:

"Имаме 5% ръст на заплатите на годишна база. Имаме 8% инфлация. Работниците се опитват да наваксат ръста на цените, но все още изостават в покупателната си способност. Смущава ме мисълта, че политиката на Фед е да ограничи ръста на заплатите, за да постигне целта си от инфлация 2%. Все едно казват на работниците: "Няма да как заплащането ви да навакса инфлацията, защото ние ще ви попречим", каза Сийгъл, според когото това не е инфлационна политика. „Инфлационна може да е ситуацията, в която заплатите скачат повече от цените, а не когато изостават от тях."

2. За решението на Фед за лихвените проценти в сряда:

"Моето усещане е, че ще бъде обявено повишение с 50 базисни пункта. След това икономическите данни ще накарат Фед да спре с повишенията на лихвите през февруари. Това ще бъде добре за акциите и за облигациите, ако се случи. Според мен няма да има нужда от повече увеличения след тези 50 базисни пункта, които сами по себе си може да се окажат твърде много."

3. Защо Сийгъл е толкова критичен към Фед:

"За да бъда откровен, Фед предизвика инфлацията чрез по-голямо от всеки друг път в историята разширяване на ликвидността, а сега казва на работниците "няма да ви позволим да наваксате инфлацията, която причинихме". Това е шамар в лицето на американците. Не мисля, че е оправдано."

4. За това накъде отиват инфлацията и основната лихва, определяна от Фед

"Не променям мнението си, че инфлацията в общи линии е приключила. Докато заплатите се опитват да я догонят, Фед не трябва да върви срещу това, повишавайки лихвите“, казва експертът.

Относно посоката на определяната от Фед основна лихва той казва: "Ще кажа нещо, което няма да се хареса на много хора, но няма да се изненадам, ако до края на 2023 г. основният лихвен процент започва с 2. Това не е популярно виждане, знам, просто казвам, че икономическите данни ще доведат до много бърз спад на лихвите", коментира финансистът.

Основната лихва по федералните фондове в момента е 3,8%.

"Следващата дилема на Фед няма да бъде увеличение с 25 базисни пункта, или каквото и да е друго повишение. Ще бъде кога да намалим ставката. Това може да се случи още през пролетта", прогнозира проф. Сийгъл.


Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите
5. Относно потенциала за рецесия през 2023 г.:

"Приходите са важни, меко казано. Ако Фед задържи рестриктивната си монетарна политика още, ще влезем в рецесия. Тогава средната печалба на акция за компаниите от S&P500 няма да бъде 230 долара, а ще спадне до 200, или до 190 за няколко години или година и половина", каза Сийгъл. "Ръстът на БВП тази година ще бъде под 1%. Това не е силна икономика, но все още не е рецесия. Ако Фед обаче вдигне лихвите до 6%, рецесията е сигурна".

6. Относно потенциала за икономически растеж през 2023 г.:

Според Джеръми Сийгъл рекордният спад в производителността през 2022 г. ще се обърне през следващата. "Имаме 4,5 милиона нови работници и почти никакво увеличение на БВП. Мисля, че през 2023 г. ще имаме много по-нисък ръст на заплатите и много по-добър ръст на БВП. Производителността ще се повиши, това ще подобри маржовете, което е добре за печалбите."