Федералният резерв на САЩ ще обяви тази сряда повишаване на лихвените проценти. Очакванията на инвеститорите е то да бъде по-малко от предишните четири. Те залагат не на видяните досега три четвърти от процентния пункт, а на само половин пункт. Това сочат и фючърсите на федералните фондове на Чикагската стокова борса. Вероятността за такова повишение е 80%, събщи CNN.

Ключовият краткосрочен лихвен процент на централната банка на САЩ в началото на годината бе нула. Сега той е в диапазона 3,75-4%. Надеждата е, че инфлационният натиск най-накрая започва да отслабва достатъчно, за да може Фед да се ориентира. Говори се за поредица от по-малки повишения на лихвените проценти - за да се избегне сривът на икономиката в рецесия.

Ситуацията обаче не е толкова проста. Миналия петък правителството съобщи, че ключова мярка за цените на едро, индексът на цените на производител, е нараснал със 7,4% през последните 12 месеца до ноември. Това беше малко по-високо от очакваното ниво от 7,2%, но значително забавяне от увеличението от 8% до октомври.

По-широко гледаните данни за индекса на потребителските цени (ИПЦ) за ноември излизат във вторник, само ден преди съобщението на Фед. На годишна база до октомври ИПЦ се повиши със 7,7%. Докато инфлацията остава проблем, Фед ще трябва да действа предпазливо.

Финансовите пазари предупреждават - рецесията е неизбежна Познатите модели на търговия с акции, облигации и стоки, които се поддържаха от месеци, започват да се разпадат на всички пазари

Според Кати Джоунс, главен стратег по фиксирани доходи в Schwab Center for Financial Research, инфлацията вероятно е достигнала своя връх, но може да не спадне толкова бързо, колкото на хората им се иска. Тя смята, че Фед ще повиши лихвените проценти само с половин пункт тази седмица и може да планира да ги повиши само с четвърт пункт в началото на 2023 г.

Ниските лихви в крайна сметка ще забавят икономиката

Повишението на лихвените проценти на няколко пъти тази година дадоха ефект, засега ограничен върху икономиката, но повиши лихвите по ипотечните кредити, което навреди на търсенето на жилища. Последствия има и за пазара на трупа, който остава силен. Заплатите растат, а потребителите все още харчат. Това не може да продължи безкрайно.

Според Джоунс “кумулативното въздействие на по-високите лихви тепърва започва. Следователно Фед трябва малко да намали темпото си.

В сряда Федералният резерв ще публикува и последните си прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт, пазара на труда и потребителските цени.

През септември консенсусните прогнози на Фед призоваха за ръст на БВП от 1,2% през 2023 г., ниво на безработица от 4,4% и увеличение на личните потребителски разходи, предпочитаната от Фед мярка или инфлация, от 2,8%.

Очакванията са да бъде намалена прогнозата за БВП и да има по-голям ръст на безработицата и потребителските цени. Тъй като рискът от икономически спад расте, Фед трябва да отрази това в прогнозите си. Същевременно не се очаква регулаторът да започне да намалява лихвените проценти преди 2024 г. Това означава, че може да стане твърде късно за централната банка да предотврати рецесия.

BlackRock: Пригответе за рецесия, различна от всяка другаТова, което е работило в миналото, няма да работи сега

Рисковете от рецесия все още са относително високи, а намаляването на лихвите може да започне твърде късно, смята Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор в Truist Advisory Services.

Потребителите продължават да харчат?

Този четвъртък правителството на САЩ ще отчете и данните за продажбите на дребно за ноември. Икономистите прогнозират малък спад от 0,1% в продажбите на дребно от октомври. Но е важно да поставим това число в контекст. Продажбите на дребно са нараснали с 1,3% спрямо септември и с 8,3% през последните 12 месеца. Така че е възможно потребителите просто да са решили да отметнат празничното пазаруване по-рано. Инфлацията също оказва влияние върху числата, тъй като продажбите на дребно са повлияни положително от факта, че хората трябва да харчат повече пари като цяло.

Според Арно Косера, главен изпълнителен директор на Comgest Global Investors, ако през тази година в САЩ се е говорело за инфлация, през 2023 и 2024 г. ще стане дума повече за дезинфлация.

Какво означава това за инвеститорите? Хората трябва да търсят качествени потребителски компании, които все още имат ценова сила и могат да запазят своите маржове на печалба.