Представители на Федералния резерв сигнализираха за плановете си да забавят покачването на референтния лихвен процент с 0,5 пункта на срещата си следващата седмица, но бързият ръст на заплатите може да ги накара да продължат да повишават лихвите до по-високи нива от очакванията на инвеститорите в момента, пише Wall Street Journal.

Фед повиши лихвените проценти тази година с най-бързите темпове от началото на 80-те години, включително с 0,75 пункта на всяка от последните си четири срещи като начин за борба с инфлацията.

Председателят на Фед Джером Пауъл посочи миналата седмица, че централната банка е готова да намали размера на увеличенията на лихвите на предстоящата си среща на 13-14 декември.

Увеличение с по-малко от 0,5 пункта би отбелязало нова фаза на затягане на паричната политика. Представителите на Фед очакват значително облекчаване на ценовия натиск през следващата година, но бързият растеж на заплатите или по-високата инфлация в трудоемките сектори на услугите може да накара все повече от тях да подкрепят повишаването на лихвите през следващата година над очакваните в момента от инвеститорите 5%.

Представителите на Фед искат да се предпазят от твърде ниското повишаване на лихвените проценти, което би позволило ускоряване на инфлацията, както и от твърде агресивното увеличение, което би причинило ненужна икономическа слабост, според последните им публични коментари и интервюта, отбелязва WSJ.

Тъй като е необходимо време повишението в лихвените проценти да забави икономиката и още повече, за да повлияе на инфлацията, „ако чакате появата на доказателства, че инфлацията намалява, е много трудно да не затегнете прекалено много“, каза Пауъл миналата седмица. „Смятаме, че забавянето на този етап е начин за балансиране на рисковете“, допълни председателят на Фед.

Мохамед А. Ел-Ериан: Светът е в разгара на дълбока икономическа промянаСветът не просто е на ръба на нова рецесия. Той може да преживее големи структурни и дългосрочни промени Пазарите се повишиха след изказванията на Пауъл миналата седмица, като някои инвеститори ги интерпретираха като промяна в коментарите, които той направи през лятото и есента. Той каза, че не е променил мнението си, че по-голямата грешка, която Фед би могъл да направи, е да не успее да овладее инфлацията.

Повишаване на лихвите с 0,5 пункта този месец би довело референтната лихва на федералните фондове до диапазон между 4,25% и 4,5%, най-високото ниво от декември 2007 г.

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, индексът на цените на личните потребителски разходи, се повиши с 6% през октомври спрямо година по-рано. Целите на Фед са за 2% инфлация.

Представителите на Фед ще разгледат новите данни за инфлацията на 13 декември, когато Министерството на труда ще публикува индекса на потребителските цени за ноември. Признаците за продължаващ силен ценови натиск може да накарат повече от тях да обмислят повишаване на лихвите с 0,5 пункта на последователни срещи този месец и през февруари.

Те може да дадат сигнал за малко по-агресивна перспектива по отношение на лихвените проценти в новите си тримесечни икономически прогнози, които ще бъдат публикувани след предстоящата среща, както и за повишаване на лихвите на стъпки от поне четвърт пункт, докато не видят ясни признаци, че пазарът на труда се охлажда.

Повечето представители на Фед през септември планираха лихвите да се повишат до между 4,5% и 5% през следващата година. В новите прогнози обаче те могат да се повишат до между 4,75% и 5,25%, отбелязва WSJ.

"По-силното търсене на работна ръка, по-силното търсене в икономиката от очакваното, а и малко по-високата базисна инфлация предполагат малко по-висока траектория на лихвите в сравнение със септември”, каза миналата седмица президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс, главен съветник на Пауъл. Става дума не за агресивна промяна, но за малко по-висока, подчерта той.

Нуриел Рубини: Най-голямата икономическа криза е неизбежнаМожем да очакваме твърдо приземяване: дълбока, продължителна рецесия – на върха на тежка финансова криза Следващата седмица представителите на Фед ще обсъдят с колко да повишат лихвените проценти през февруари, като мненията се оформят от възгледите им за основния ценови натиск. Ако инфлацията се забави, но пазарът на труда остане стабилен, може да възникнат разногласия с каква политика да продължи Фед.

Някои от тях може да се опитат да прокарат още едно увеличение на лихвения процент с половин пункт през февруари, защото виждат по-голям риск инфлацията да не спадне достатъчно през следващата година. Без признаци за забавяне на пазара на труда, може да възникнат притеснения за още повишаване на инфлацията, отбелязва WSJ.

Други смятат, че инфлацията се движи основно от затруднения в предлагането и от прегрелия жилищен пазар. Според тях с охлаждането на активността и облекчаването на проблемите по веригата на доставки, инфлацията бързо ще спадне и ще бъде по-близо до 2% през следващата година - затова и биха предпочели увеличение на лихвите с четвърт пункт през февруари.

Някои от тези представители посочиха, че може да се противопоставят на ново увеличение на лихвите с 0,75 пункта този месец, докато при предишните три увеличения на тези нива имаше единодушие, припомня WSJ.

Кристалина Георгиева: Фед трябва да продължи с увеличението на лихвитеДанните за инфлацията в САЩ и Европа все още са твърде високи и към този момент ни казват: твърде рано е да правим крачка назад, казва Георгиев
Председателят на Фед Джером Пауъл очертава две възможни стратегии занапред. Едната е бързо да се повиши лихвеният процент доста над нивото от 5%, каквито са очакванията на финансовите пазари, и след това да се понижи веднага, ако се окаже, че са отишли твърде далеч. Другата е "да вървим по-бавно и да се опитаме в движение да усетим кое е правилното ниво" и след това "да се задържим по-дълго на високо ниво и да не разхлабваме политиката твърде рано".

Пауъл коментира, че предпочита втория курс. "Не бихме повишили лихвите просто за да се опитаме да сринем икономиката и да чистим бъркотията след това. Изобщо не бих възприел този подход."

Пазарът на труда остава източник на безпокойство, тъй като представителите на Фед се притесняват, че покачването на цените може да бъде поддържано от продължаващия ръст на доходите и силното търсене на работници. Те са неспокойни, защото дори корпоративните ръководители и служителите да очакват високата инфлация да намалее през следващите няколко години, работниците може да поискат - и да получат - по-големи повишения, което да предизвика незабавно покачване на цените.

Джером Пауъл каза миналата седмица, че заплатите трябва да се повишват на ниво, което е в съответствие със стремежа към 2% инфлация. Той отправи този коментар два дни преди Министерството на труда да съобщи, че ръстът на почасовите доходи се е увеличил през ноември с най-високия си темп от януари.