Управлението за Федерален резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти и ще ги поддържа високи за продължителен период, за да се бори с инфлацията, която се ускори тази година с темпове, невиждани от десетилетия, обяви неговият президент Джером Пауъл, цитиран от Associated Press.

Шефът на Фед все пак даде ясен сигнал, че на следващото заседание зо паричната политика в средата на декември лихвите може да бъдат вдигнати само с половин процент след три поредни повишения с 0,75%. В същото време той подчерта, че евентуалното по-малко покачване не бива да бъде възприемано като признак, че Американската централна банка ще се откаже в скоро време от борбата с инфлацията.

Изявлението на Пауъл на събитие, организирано от Института Brookings, показва нагледно, че Американската централна банка се е фокусирала изцяло върху борбата с инфлацията, която тази година се превърна в проблем номер едно за американците.

Фед повиши основния лихвен процент шест пъти тази година до 3,75 - 4 процента - най-високото равнище от 15 години, припомня AP.

Фондовите пазари реагираха положително на думите на Джером Пауъл, че американската федерална банка ще вдигне лихвите само с половин процент другия месец.