Американската инвестиционна банка Citigroup прогнозира, че глобалният растеж ще се забави под равнището от 2% следващата година, повтаряйки подобни прогнози на други големи финансови институции като Goldman Sachs, Barclays и J.P Morgan, съобщава Reuters.

Стратезите от банката цитират продължаващите предизвикателства на пандемията от Covid-19 и войната на Русия в Украйна, които повишиха инфлацията до неимоверно високи равнища от десетилетия и агресивното затягане на паричната политика като причини за прогнозата.

"Смятаме, че глобалните резултати вероятно ще са засегнати от перспективата за продължаващи рецесии през идната година", заявиха стратезите на Citi, ръководени от Нейтън Шийтс.


Кристалина Георгиева: Фед трябва да продължи с увеличението на лихвитеДанните за инфлацията в САЩ и Европа все още са твърде високи и към този момент ни казват: твърде рано е да правим крачка назад, казва Георгиев
Инвестиционната банка от Уолстрийт очаква американската икономика да нарасне с 1,9% тази година, а през следващата се очаква той да намалее наполовина до 0,7%.

Citigroup предвижда инфлацията в САЩ да е 4,8% през 2023 г. с увеличение на основната лихва на Фед в диапазона 5,25% - 5,5%.

Извън пределите на САЩ американската банка очаква Великобритания и еврозоната да потънат в рецесия до края на тази година с оглед на това, че и двете икономики са в разгара на ограниченията върху енергийните доставки наред с по-строгата парична и данъчна политика.


ЕЦБ ще продължи да повишава основните лихви, заяви Кристин ЛагардЛарагрд предупреди, че ЕЦБ може да се фокусира повече върху лихвената политика и не толкова върху вече въведените стимули
За 2023 г. Citigroup очаква икономиките на Великобритания и еврозоната да се свият съответно с 1,5% и 0,4%.

Инвестиционната банка предвижда китайското правителство да смекчи политиката си за "нулев ковид" и това да доведе до растеж от 5,6% на БВП през 2023 г.

Citigroup прогнозира още, че нововъзникващите пазари ще нараснат с 3,7%, като в Индия растежът ще е 5,7% - по-бавен от тазгодишната прогноза за 6,7%.