Твърде рано е Фед да изоставя политиката си на агресивно повишаване на водещите лихви. Това казва в интервюто за Associated Press по широк кръг теми управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. “Данните за инфлацията в САЩ и Европа все още са твърде високи и към този момент ни казват: твърде рано е да правим крачка назад“, казва Георгиева за AP. Ръководителката на МВФ също така коментира, че е време Китай да отстъпи от мащабните локдауни и да премине към по-целенасочен подход към Covid-19.

По повод избухналите преди няколко дни протести срещу политиката на властите за борба с коронавируса в редица китайски градове Георгиева призова за "рекалибриране" на строгата политика за "нулев ковид" на Пекин, която има за цел да изолира всеки отделен случай на заболяването, "точно заради влиянието ѝ както върху хората, така и върху икономиката".

Пореден сигнал от Фед, че ще продължи с агресивното увеличаване на лихвитеПрезидентът на Фед в Канзас Сити Естер заяви, че борбата с инфлацията в САЩ трябва да продължи Относно ситуацията в Китай Георгиева призовава страната да се обърне към ваксинационна политика и да се съсредоточи върху "ваксиниране на най-уязвимите".

Виждаме колко е важно да се отстъпи от мащабните локдауни, да се действа много целенасочено с ограниченията. Това позволява да се овладее разпространението на Covid-19, без да се плаща значителна икономическа цена, по думите на Георгиева.

Ниските нива на ваксиниране сред най-възрастните е важна причина Пекин да прибягва до локдауни, а появата на по-заразни варианти постави силен акцент върху усилията за предотвратяване на всякакво евентуално разпространение на патогена, пише AP.

Локдауните забавят всичко - от пътуванията до оборота в търговията на дребно и продажбите на автомобили във втората по големина световна икономика. Затова Георгиева призова Пекин "да коригира цялостния си подход към начина, по който Китай оценява функционирането на веригите за доставки предвид "ефекта на доминото", което това оказва върху останалата част от света", допълва агенцията.

МВФ прогнозира, че тази година китайската икономика ще нарасне само с 3,2%, което е под средния темп на растеж за света - нещо, което по принцип рядко се случва.

Рекордните Covid случаи влошават икономическите перспективи пред Китай 31 444 нови локални случаи счупиха рекорда, поставен на 13 април, когато търговският център Шанхай беше парализиран Комунистическата партия вече предприе стъпки в посоката, която Георгиева препоръчва, отбелязва AP, преминавайки към изолиране на сгради или квартали с инфекции вместо на цели градове и направи други промени, насочени към намаляване на икономическите щети. Скокът на инфекциите от октомври насам обаче накара местните власти да наложат карантини и други ограничения, които според все повече китайски граждани са твърде крайни.

Хаосът в Китай струпва тъмни облаци над AppleКомпанията губи около 1 млрд. долара седмично от нереализирани продажби на iPhone Докато ефектът от ковид политиката на Пекин се усеща по целия свят, Георгиева очерта като най-големия риск за световната икономика високата инфлация, която принуждава централните банки да повишават водещите си лихви, което оскъпява кредитите за потребителите и бизнеса.

На въпрос дали Фед би трябвало да направи пауза в повишаването на водещите си лихви, което води до засилване на долара и поставя под натиск най-бедните страни, Георгиева каза, че американската централна банка "няма друг вариант, освен да следва същия път, докато се стигне до реално понижаване на инфлацията".

"Дължат това на американската икономика, дължат го на световната икономика, защото каквото се случи в САЩ, ако инфлацията не бъде поставена под контрол, може също да повлияе останалата част от света", предупреди ръководителката на МВФ.

Инфлацията в еврозоната още не е достигнала своя връх, предупреди Лагард

Наред с това е необходимо правителствата да се грижат за най-уязвимите хора, без да подкопават усилията на централната банка с излишни разходи, каза още Георгиева.

По думите ѝ политиците са изправени пред трудни времена. „Те трябва да бъдат дисциплинирани в борбата с инфлацията. Защо? Защото инфлацията подкопава основата за растеж и засяга най-много бедните хора.“

Георгиева предупреди още, че напрежението между Китай и Запада и между Русия и Запада заплашва да ограничи търговията и нейния благотворен ефект върху икономическия растеж и просперитета.

Светът се нуждае от „по-цялостен фокус върху продоволствената сигурност, който намалява отпадъците, увеличава производителността и най-важното - отделяа повече внимание на дребното земеделие, от което ще зависи голяма част от поминъка на хората, особено в развиващите се страни”, каза още Георгиева. Тя допълва още, че създалата енергийна криза война на Русия в Украйна е възможност за „ускоряване на прехода към нисковъглеродни енергийни доставки“ чрез стимули за зелени инвестиции.