След стремглавия галоп на лихвените проценти по-рано през годината, Федералният резерв премина към по-нюансиран подход. Значително мнозинство от борда на Фед прецени, че забавянето на темпа на увеличение е подходящо, което се възприема като компромис, предадоха световните агенции.

Политиците на Централната банка на САЩ видяха „много малко признаци, че инфлационният натиск намалява“, дисбаланса в търсенето и предлагането е незадоволително, но въпреки това нивото на федералните фондове, необходимо за постигане на целите на Комитета, е малко по-високо от очакваното.

Очаква се Федералният резерв да повиши ключовия си краткосрочен лихвен процент, който засяга голяма част от потребителските и бизнес заеми, с половин пр.п. на следващата си среща в средата на декември.

„Забавянето на темпото ще даде възможност на Фед да оцени икономическия пейзаж и да види къде се намират“, пише Дженифър Лий, старши икономист в BMO Capital Markets.

Повишаващите се заплати, резултат от силния пазар на труда , съчетан със слаб растеж на производителността, са „несъвместими“ с целта за 2% годишна инфлация, която Фед си поставя, заключиха участниците в срещата.

Федералният резерв повиши целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове със 75 базисни пункта до 3,75%-4% по време на срещата си през ноември 2022 г., отбелязвайки шесто поредно увеличение на лихвения процент и четвърто поредно увеличение от три четвърти пункта, предаде Trading Economics.

Американските акции реагираха подобаващо на новините. Dow затвори с повече от 100 пункта нагоре в сряда, а S&P 500 и Nasdaq се повишиха съответно с 0,6% и 1%, след като протоколите от последното заседание на Фед показаха, че политиците виждат аргументи за по-бавно темпо на повишаване на лихвените проценти.

Протоколът от срещата през ноември също показа, че политиците са все по-загрижени за здравето на икономиката, но намекнаха за по-висока крайна ставка. Междувременно след тази среща пазарите анализираха множество икономически данни, които по някакъв начин затвърдиха мнението за увеличение от 50 базисни точки през декември.

Бизнес активността в САЩ се сви за пети пореден месец през ноември, като показателят за производството падна под 50 пункта за първи път от 2020 г. В същото време седмичните искове се повишиха повече от очакваното до тримесечен връх миналата седмица.

При корпоративните акции - Deere & Co скочи с 5%, след като компанията за селскостопанско оборудване отчете по-висока от очакваната тримесечна печалба. На другия полюс е модният търговец Nordstrom, чиито акции записаха най-голям спад с над 3%.