Азиатските акции се повишиха в сряда, след като солидните печалби тласнаха търговците на дребно нагоре на Уолстрийт в навечерието на Деня на благодарността в САЩ, съобщи USNews.

Референтната стойност на акциите на Нова Зеландия падна с 0,9%, след като Централната банка повиши референтната си лихва с три четвърти от пункта до 4,25%, опитвайки се да овладее инфлацията, която сега е 7,2%.

Това е първото повишение на лихвените нива с повече от половин пункт от въвеждането на официалния паричен курс през 1999 г. Новият лихвен процент е най-високият в Нова Зеландия от началото на 2009 г.

Пазарите в Япония са затворени заради празник.

Китайските акции реагират разнопосочно

Shanghai Composite се повиши с 0,26% до 3097, докато Shenzhen Component падна с 0,27% до 10 973 при смесена търговия в сряда. Акциите в континенталната част остават под натиск, тъй като големите китайски градове наложиха нови ограничения за справяне с огнищата на Covid.

Шанхай въвежда забрани за достъп на обществени места, като ресторанти, молове и пазари, от четвъртък.

Акциите на компаниите здравеопазването се представиха слабо - с тежки загуби са Shijiazhuang Yilin (-77,4%), Guangdong Zhongshe (-9,3%) и China Meheco (-9,6%). Междувременно новите енергийни и технологични фирми отчетоха напредък. Значителни печалби записаха Longi Green Energy (2,2%), Sungrow Power (6,3%) и China National Software (2,1%).


Хонконгските акции сложиха край на 5-дневна серия от загуби

Hang Seng се повиши с 99,40 пункта или 0,57%, за да затвори на 17 523,81 в сряда, следвайки нощното рали на американските акции и нарастващите спекулации, че Китай може скоро да прекрати регулаторните репресии върху технологичния сектор.

Търговците се опитаха да погледнат отвъд нова Covid-вълна в Китай с надеждата, че властите ще продължат да прецизират контрола на пандемията през следващите месеци.

Технологичният индекс поведе печалбите, като Alibaba Group Holding и Baidu скочиха с около 4%, всеки, следван от NetEase (2,7%) и Tencent (2,3%). Акциите на енергетиката също поскъпнаха силно на фона на покачването на цените на петрола.
Австралийските акции достигнаха 6-месечни върхове


Индексът S&P/ASX 200 скочи с 0,7% и затвори на 7232 в сряда, достигайки най-високите си нива от почти шест месеца, следвайки печалбите на Уолстрийт през нощта. Те бяха подкрепени от оптимистичните корпоративни печалби и залозите за не толкова агресивно затягане от страна на Фед.

Акциите на енергетиката и минното дело водеха, движени от по-високите цени на суровините. Значителни печалби записаха Woodside Energy (0,9%), Whitehaven Coal (5,6%), BHP Group (1%), Rio Tinto (0,5%) и South32 (2%).

Запасите от литий и злато също напреднаха, включително минерални ресурси (1,9%), Allkem (1,5%) и Newcrest Mining (2,4%).

Qantas Airways поскъпна с 5,3%, след като компанията вдигна прогнозите си за брутна печалба от 1,35 млрд. на 1,45 млрд. австралийски долара за първата половина на следващата финансова година поради продължаващото възстановяване на пътуванията.