Повечето азиатски борсови индекси се търгуват на положителна територия днес, на фона на предпазливия оптимизъм на инвеститорите, че новият вариант на COVID-19 Омикрон може да не доведе до влошаване на пандемията в световен мащаб.

Ръстът последва представянето на Уолстрийт вчера, където индексите реагираха на изказването на президента на САЩ Джо Байдън, че на този етап не предстои локдаун заради новия вариант.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.52% днес.

Австралийският основен индекс S&P/ASX200 бележи повишение от 1.15%, докато японският Nikkei отчиташе ръст от 1.2%.

Хонконгският индекс Hang Seng Index губи 0.25% от началото на деня, докато индексът на китайските сини чипове CSI 300 нараства с 0.13%.

Активността в сектора на услугите в Китай нараства с малко по-бавни темпове през ноември, показаха изнесени днес данни.

Официалният индекс на икономическа активност (PMI) извън сектора на производството на Китай се понижава до 52.3 пункта през ноември в сравнение с 52.4 през октомври.

Как инвестира фондът на Мормонската църква с активи за 100 млрд. долара.Ensign Peak Advisors е подразделението за дялово инвестиране на инвестиционния фонд на Мормонската църква, което е притежавало акции за около 48 млрд. долара към 30 септември

По-доброто представяне на азиатските борси идва след разпродажбите от края на миналата седмица, когато инвеститорите по света се изплашиха, че новият вариант Омикрон може да предизвика нови локдауни, които да навредят на икономическото възстановяване.

"Всичките ми клиенти и колеги бяха нетни купувачи вчера и днес," казва пред Ройтерс Джон Милрой, консултант в Ord Minnett в Сидни.

"Има нов вариант на коронавируса, но ако няма нови и повсеместни локдауни V-образното възстановяване остава налице, най-вече в САЩ. Прогнозите за печалбите на компаниите остават непокътнати, а домакинствата разполагат с пари."

Въпреки положителното началото на търговията днес, консултанти казват, че някои инвеститори са все още предпазливи по отношение на ефекта, който Омикрон ще окаже върху търговията, пътуванията и икономическата активност.

Ръстът на азиатските пазари днес дойде, след като вчера щатският индекс Dow Jones Industrial Average нарасна с 236.6 пункта, или 0.68%, до 35 135.94 пункта. S&P 500 добави 1.32% до 4 655.27 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с 1.88% до 15 782.83 долара.

В азиатската сесия доходността по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 1.5192% в сравнение с нивото на затваряне от 1.529% от вчера.

Доходността по двегодишните книжа докосна 0.502%.

Златото поевтиняваше с 0.7% до 1 783.1 долара за тройунция по време на щатска сесия, но днес се търгува без изменение в цената.

Щатският лек суров петрол поскъпна с 1.43% до 70.95 долара за барел. Цената на Брента се повиши до 74.4 долара за барел.