През последната година животът на имотните брокери в Китай става все по-тежък. Джери Танг е един от хората, които преди няколко години се преместват в технологичния център Шънджън, за да се занимават с продажби на недвижими имоти. През 2014 година това е един от най-горещите имотни пазари в света.

Допреди няколко години Танг получава по около 50 000 юана на месец (7800 долара) от комисионите по сделките си. Миналата година, по време на пандемията, приходите му спадат до 15 000 юана (2350 долара), а тази година той рядко успява да реализира повече от 5000 юана (780 долара), като основната част от тези постъпления са комисиони от наеми.

В Шънджън, дом на 17.6 милиона души, са базирани офисите на някои от водещите китайски технологични компании като Huawei и Tencent. През последната година някои от по-малките имотни агенции в града бяха принудени да затгворят, съобщава Ройтерс.

"Тази година жилищата се продават много трудно. Купувачите изчакват, за да видят какво ще се случи на пазара, а строителните компании нямат свободни парични средства. Плащанията към имотните агенции се бавят", коментира Джери Танг.

Една от по-големите имотни агенции Lianjia планира да затвори поне една пета от офисите си в Шънджън.

Според някои анализатори драстичният спад в оборота на имотния пазар в Шънджън и натиска върху имотните агенции е целенасочена политика от страна на местните власти, които искат да направят жилищата по-достъпни за населението. В тази посока бяха въведени и други мерки, включително увеличаване на изискванията за първоначална вноска при покупка на втори имот и поставяне на лимит върху цените при препродажба.

Брокерите обаче отбелязват, че има и фундаментални фактори, които се отразяват негативно на пазара, включително и влошаването на бизнес климата в строителния сектор. И ако Шънджън, който беше една от емблемите на китайския икономически възход през последните 40 години, не е "имунизиран" срещу тези проблеми, едва ли има много места в страната, които са, пише още Ройтерс.

Evergrande продава активи за 5 млрд. долара, за да плати дълговете сиИзпадналият във финансови затруднения китайски строителен гигант China Evergrande ще продаде част от своя дял в поделението си за управление на недвижими имоти на Hopson Development


Имотният пазар в Китай заема дял от около една четвърт в брутния вътрешен продукт на Поднебесната империя. През последната година обаче натискът върху него се засили, след като властите наложиха строги лимити върху задлъжнялостта на строителните компании в опит да ограничат раздаването на необезпечени кредити.

Това доведе до ликвидна криза в сектора, която засегна много строителни компании, включително и някои от най-големите имена като China Evergrande Group и Kaisa Group Holdings. Случайно или не, и двете компании са базирани в Шънджън.

Въпреки проблемите в сектора, управляващите в Пекин са твърдо решение да запазят твърдите мерки, които те определят като необходима реформа.

Цените на новите жилища в Шънджън бележат спад от 0.2% през октомври спрямо предходния месец, което е първото им понижение за тази година. Според някои наблюдатели това може и да е сигнал, че спекулативните покупки, които бяха един от основните двигатели на пазара, вече са в историята.

"Поколението на моите родители можеше да избере буквално със затворени очи в какво да инвестира, тъй като всеки актив носеше огромна доходност. Можеха да си позволят да залагат като на хазарт. Нашето поколение вече не разполага с този лукс", коментира пред Ройтерс Лиза Ли, която работи във финансовия сектор и наскоро е купила апартамент с инвестиционна цел в Шънджън.

За 30-годишния Джери Танг на дневен ред вече е алтернативата да смени професията си.

"Трябва да имам спестявания, ако искам да си намеря приятелка и да се оженя. Освен това изпращам пари и на майка ми у дома", казва той.