Китайското правителство предупреди, че стагфлацията може да се отрази негативно на икономиката през следващата година.

Това е поредният сигнал, че управляващите в Пекин обмислят по-агресивни стимулиращи мерки, с които да подкрепят икономическия растеж, включително и първото понижение на лихвите от началото на 2020 година насам, пише CNN.

Лиу Шиджин, който е член на борда по монетарна политика на Китайската народна банка, заяви през уикенда, че втората най-голяма икономика в света се готви за т. нар. "квази стагфлация" през 2022 година.

Подобен сценарий може да се реализира, ако търсенето остава слабо, а цените на стоките, които се произвеждат от китайските фабрики, продължават да се увеличават.

"Трябва да сме внимателни, защото, ако това се случи, ще се отрази не само на икономиката през последното тримесечие на тази година, но и през цялата 2022 г.", каза още Лиу Шиджин.

Стагфлацията е термин, който описва състояние на икономиката, при което инфлацията е висока, но растежът е слаб. То може да бъде проблематично, тъй като политиките, които обикновено са насочени към забавяне на инфлационните процеси, като увеличаването на лихвите, например, обикновено се отразяват негагивно и върху икономическия растеж.

От друга страна, действията, които обикновено стимулират икономиката, водят и до повишение на цените.

Но дори и на фона на тези предупреждения, Лиу Шиджин заяви, че очаква китайската икономика да успее да постигне заложената цел за ръст от над 6% за настоящата година.

Годишната инфлация достигна най-високите си нива от 2009 година насамМесечната инфлация е 1.8%, а тази от началото на годината (октомври 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 5.4%.

През последните няколко месеца обаче рисковете пред нея започнаха да се трупат един след друг. Освен ръста на цените на едро, страната преживя енергийна криза, както и рязко свиване на пазара на недвижимите имоти.

Китайският премиер Ли Къцян наскоро адресира тези проблеми и заяви, че основните рискове са свързани с разпространението на COVID-19, наводненията, поскъпването на суровините и енергийния недостиг.

Той каза още, че усилията на политиците трябва да бъдат насочени към подкрепата на всички пазарни участници, включително промишлените предприятия и дребния бизнес, като мерките, които се обсъждат, включват данъчни и административни облекчения.

Някои анализаторите и икономистите очакват и известно разхлабване на монетарната политика, което не изключва и евентуално понижение на основния лихвен процент. Подобна стъпка обаче все още не е заявена от финансовия регулатор, а според някои наблюдатели централните банкери биха предпочели други инструменти за влияние.

Експертите на Goldman Sachs са на мнение, че подкрепата по-скоро ще бъде насочена към конкретни сектори, включително дребния и средния бизнес, както и "зелената" енергия.