Пчелният мед е един от най-ценните хранителни продукти в света.

В много части на планетата хората го консумират самостоятелно или като добавка към други ястия и питиета.

Полезните му свойства са много, като според някои специалисти редовната консумация на мед повишава имунитета и предпазва от различни заболявания.

Ето кои са водещите производители на мед, според данните на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, цитирани от платформата Statista.

10. Мексико

През 2019 г. в Мексико са произведени 61 000 тона пчелен мед. Регионите, в които е съсредоточен най-голям брой на пчелните кошери, са Кампече, Юкатан, Халиско, Чиапаз, Веракруз, Оаксака, Гереро, Пуебла и Мичоакан.

Основната част от меда, който се произвежда в Мексико, отива за износ (около 40 000 тона годишно), като основните пазари са Германия, Китай, Великобритания, Аржентина, Саудитска Арабия, Белгия и Съединените щати.

9. Русия

Производството на мед в Русия възлиза на 63 000 тона годишно. Пчеларството има дългогодишни традиции в страната, а медът се използва за много неща - от медицина до традиционна закуска и добавка към сутрешния чай. Страната е и един от водещите износители на пчелен мед, като приходите от експорта на този продукт възлизат на над 60 млн. долара всяка година.

8. Индия

Производството на пчелен мед в Индия достига 67 000 тона през 2019 г., по данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Най-голям тласък то получава през 90-те години на миналия век, когато страната се превръща в един от основните износители за Азия и Европа.

Индия разполага с огромно разнообразие, както от растения, от които се добива меда, така и от пчели. Местните пчелари отглеждат пет вида медоносни пчели.

Шест популярни храни, в които има доста повече захар, отколкото си мислитеЕкспертите препоръчват жените да консумират само 24 грама захар на ден, докато на мъжете са разрешени до 36 грама

7. Украйна

Украйна е един от водещите европейски производители на мед. Годишната продукция възлиза на около 70 000 тона. В пчеларството и производството на пчелен мед работят над 70 000 украинци, или около 1% от общата работна сила в страната.

6. Съединени американски щати

САЩ са един от водещите производители на пчелен мед в световен мащаб с над 71 000 тона годишна продукция. Щатите, които са лидери в този сектор, са Северна и Южна Дакота, Монтана, Калифорния и Флорида.

5. Иран

Всяка година в Иран се произвеждат по над 75 000 тона мед. Пчеларството е най-силно развито в регионите на Западен Азербайджан, Азандаран и Ардабил. Общият брой на пчелните кошери в Иран е над 6 милиона.

Столичните балкони - новият дом на пчелитеЖивотът на човечеството е пряко зависим от този на пчелите, а експертите у нас предупреждават за рекордно високата им смъртност заради по-сухата година

4. Аржентина

По данни на ООН в Аржентина се произвеждат по 79 000 тона пчелен мед годишно. В този сектор работят над 13 700 фирми и физически лица, като 4300 от тях са съсредоточени в района около столицата Буенос Айрес. На второ място е провинцията Ентре Риос с 2500 производители.

3. Канада

Канада е третият най-голям производител на мед в света и е на първо място в региона на Северна Америка. През 2019 г. общата продукция на пчелен мед в страната възлиза на над 80 млн. тона. Провинциите с най-много пчелари са Онтарио и Британска Колумбия, като общият им брой е над 5000.

2. Турция

Турция е водещият производител на мед в региона на Европа и Близкия Изток, като в световен мащаб заема второ място. Мугла, Орду, Адана, Айдън, Сивас и Мерсин са регионите, в които пчеларството е най-добре развито.

Медът е един от основните селскостопански продукти в Турция. В сектора са заети около 105 000 души, а броят на пчелните кошери е над 6 милиона. Годишната продукция възлиза на 109 000 тона, като основната част от нея е предназначена за износ в Германия, САЩ, Йордания, Унгария, Ирак, Саудитска Арабия и Австрия.

1. Китай

Китай е най-големият производител на мед в света с обща продукция от близо 445 000 тона. Това е четири пъти повече от втората държава в класацията - Турция. Три четвърти от производството в Китай е за местна консумация.

Освен че е световен лидер по производство на мед, Китай е на челните места и в класацията по качество на пчелните продукти. Един от центровете на пчеларството е провинция Жеджян, в която работят над 15 000 пчелари с около 1 милион кошери.