Има риск инфлацията да стане вкоренена в икономиката от прегрят пазар на труда, правейки по-трудна задачата на Управлението за федерален резерв на САЩ да намали инфлацията, без да се стига до рецесия. Това заяви президентът на Фед в Канзас Сити Естер Джордж в интервю за Wall Street Journal.

"Гледайки към стабилния пазар на труда, не знам как можем да постигнем намаляване на това ниво на инфлация, без да имаме реално забавяне и дори свиване на икономиката", посочи Джордж, която по право е член на комитета, който определя лихвените политики на УФР.

„През 40-те години, които съм прекарала във Фед, не съм виждала период, подобен на сегашния, който да не доведе до някои болезнени резултати“, казва още Джордж,която трябва да се пенсионира през януари.

Това е пореден сигнал от страна на Фед, че най-вероятно ще продължи с агресивната си политика за увеличаване на лихвените проценти въпреки данните, че инфлацията в САЩ започва да се забавя.


Президентът на Фед в Минеаполис иска още по-голямо увеличение на лихвитеНийл Кашкари иска Фед да постави по-високи цели за това къде трябва да се намира водещата лихва
В началото на ноември президентът на подразделението на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари коментира, че данните за ръста на новозаетите в САЩ подчертават необходимостта Фед да увеличи повече от планираното основната си лихва.

Данните за пазара на труда, които Министерството на труда в САЩ публикува в първата седмица на ноември, показаха, че броят на новоназначените работници и служители в САЩ извън аграрния сектор през октомври е нараснал с 261 хил. души. Увеличението беше по-високо от очакваното от анализаторите, които прогнозираха броят на новоназначените да бъде 205 000 души.

По думите му на следващата среща на Фед през декември трябва да се поставят нови, по-високи цели за това къде да се намира водещата лихва.