Доларът отслабна рязко спрямо кошницата от основни валути във вторник, тествайки 106 пункта за първи път от три месеца. Това стана на фона на очакванията Федералният резерв скоро да забави темпото на затягане на паричната си политика, коментира Trading Economics. Заместник-председателят на Фед Лейл Брейнард потвърди тези прогнози, като подчерта, че Централната банка на САЩ вече е свършила по-голяма част от работа за укротяване на инфлацията.

Един от управителите на Фед Кристофър Уолър също призна, че Централната банка може да забави темпото на повишаване на лихвените проценти.

Слабостта на долара се наблюдава при всички валути, най-ясно изразени при търговията с чувствителни към риск валути, като австралийския и новозеландския долар.

Еврото записа 4-месечен връх

Еврото се търгува над 1,04 за долар – най-високото ниво от 4 юли. Европейската централна банка затяга допълнително паричната политика, за да овладее упорито високата инфлация, въпреки страховете от икономическо забавяне.

Франсоа Вилерой дьо Гало от борда на ЕЦБ подчерта, че Банката вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти над 2 на сто, но „огромните” повишения на лихвените проценти няма да се превърнат в навик. Неговият колега Фабио Панета отбеляза в понеделник, че ЕЦБ трябва да продължи да повишава лихвите, но да избягва прекаленото затягане, тъй като това може да тласне икономиката към рецесия.

Надеждите за не толкова агресивен подход от страна на Фед избледняха, след като гуверньорът Кристофър Уолър обяви през уикенда, че по-бавният темп на повишаване на лихвените проценти в САЩ през следващите месеци не означава, че Централната банка ще смекчи ангажимента си за намаляване на инфлацията.



Швейцарския франк продължи да се възстановява

Швейцарският франк се засили до 0,94 за USD – това е най-доброто му представяне от април, което е с близо 8% повече от дъното, достигнато на 3 ноември, когато се разменяше на 1,01 за USD, тъй като ястребовите сигнали от Националната банка (SNB) увеличиха търсенето на местната валута . Нейният председател заяви, че има голяма вероятност финансовата институция да затегне още повече политиката си – решение, което ще вземе на предстоящото си заседание, тъй като настоящите лихвени проценти са ниски предвид повишената инфлация в страната.

Ястребовите сигнали бяха дадени въпреки скорошното забавяне на ръста на цените. Последните данни сочат годишна инфлация от 3% през октомври, доста под очакванията от 3,4% на Централната банка и пазарните прогнози от 3,2%, отбелязвайки втори пореден спад от 29-годишния връх от 3,5%, достигнат през август. SNB повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта на последното си заседание.

Британският паунд отскочи над 1,18 долара

Британският паунд отскочи отново над 1,18 долара – най-силното представяне от края на август, тъй като данните за ръста на заплатите в Обединеното кралство поддържаха натиска върху Bank of England за увеличаване на лихвите въпреки признаците за икономически спад.

Междувременно се очаква британският министър на финансите Джеръми Хънт да обяви фискалния план на правителството в четвъртък. По предварителна информация той ще включва около 60 млрд. паунда приходи от увеличени данъци и съкращения на разходите в опит страната да оправи публичните си финанси и икономиката да възстанови доверието.
Британската валута загуби 13% от стойността си спрямо щатския долар от началото на годината досега.


Юанът се засили след преговорите между Китай и САЩ

Китайският юан се повиши до близо 7 за долар, гравитирайки близо до най-силното си ниво от повече от месец, след като двамата президенти Си Дзинпин и Джо Байдън разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Двамата лидери призоваха за намаляване на напрежението между двете най-големи икономики в света.

Юанът бе подкрепен и от големи промени в политиката, с които ще бъдат облекчени строгите пандемични мерки и ще бъде подкрепен секторът на недвижимите имоти. Тези развития противодействат на натиска от слабите данни за промишленото производство и продажбите на дребно, които надхвърлиха очакванията през октомври.

Китайската народна банка запази непроменени лихвените нива по средносрочните заеми за трети пореден месец, което предполага, че политиците са загрижени за бъдещето на юана, което може да бъде помрачено от по-нататъшното облекчаване.



Японската йена се обезцени под натиска на данните за икономиката

Японската йена се обезцени над 140 за долар, отстъпвайки още повече от двумесечния връх. Данните сочат неочаквано свиване на икономиката през третото тримесечие поради глобалния инфлационен натиск и слабата валута, която повиши разходите за внос.

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода обяви тази седмица, че институцията ще се придържа към монетарното облекчаване, за да подкрепи икономиката, постигане на устойчива инфлация, придружена от ръст на заплатите. Нещо повече, йената беше изправена пред нов натиск от възстановяващия се долар, след като висш банкер на Фед предупреди инвеститорите да не бъдат твърде оптимистични за един доклад за инфлацията и подчерта, че лихвените проценти в САЩ може да се окажат по-високи от очакваното. Междувременно инвеститорите останаха предпазливи по отношение на перспективата за повече държавна намеса в подкрепа на йената.