Bank of England днес повиши водещата си лихва с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) до ниво от 3%.

Това е най-голямото еднократно повишение на водещата лихва, което централната банка в Лондон предприема от 1989 г. Bank of England я вдига за осми пореден път.

"Мнозинството от членовете на Комитета по парична политика реши, че ако икономиката на страната като цяло се развива в съответствие с последните прогнози, отразени в Доклада за паричната политика, може да се наложи да бъдат предприети нови увеличения на лихвения процент на Банката, за да бъде постигнато устойчиво връщане на инфлацията към целевите нива", се казва в съобщение на Комитета по парична политика.

От банката заявиха още, че сега се очаква инфлацията да достигне 40-годишен връх от около 11% през текущото тримесечие, съобщава Reuters. Също така се смята, че икономиката е навлязла в рецесия, което може да означава, че ще се свие както през 2023 г., така и през 2024 г. с общо 2,9%.
Безработицата ще нарасне стабилно до 6,4% до края на 2025 г., което е почти двойно ниво от сегашните 3,5%, което е най-ниското ниво от средата на 70-те години на миналия век.
Повишаването на разходите за заеми в четвъртък – най-голямото от 33 години, с изключение на неуспешния опит за подкрепа на паунда в Черната сряда през 1992 г. – е в съответствие с очакванията на икономистите в проучване на Reuters.
Политиката на Bank of England е особено трудна поради липсата на яснота относно бъдещата политика на правителството, кометира още изданието. Въпреки че повечето намаления на данъците, предвидени от бившия премиер Лиз Тръс бяха отменени, новият министър-председател Риши Сунак посочи, че ще има свиване на публичните разходи и потенциално по-високи данъци, чийто мащаб няма да стане ясен до фискалното изявление на 17 ноември.

Новият министър на финансите на Великобритания Джереми Хънт заяви, че днешното повишение на основната лихва на Bank of England ще доведе до "много трудности" за семействата с ипотечни заеми, и за фирмите със задължения към кредитори.

"Днешните новини ще бъдат много трудни за семействата с ипотеки в цялата страна, за фирмите със заеми, но има глобална икономическа криза", заяви Хънт, цитиран от Reuters.
"Най-доброто нещо, което правителството може да направи, ако искаме да намалим тези повишения на лихвените проценти, е да покажем, че намаляваме дълга си", каза още британският министър, след което препоръча: „Домакинствата в страната трябва да балансират сметките си, и ние трябва направи същото като правителство.“
Според Хънт обаче "приоритет номер едно на правителството е да овладее инфлацията", и банката е предприела действия в съответствие с тази цел.
След обявеното увеличение на лихвите британската валута изтри от стойността си спрямо щатския долар, като за кратко отслабна до ниво от 1,1157 долара за лира, или спад с 2% към 15:15 часа българско време. Така лирата отбеляза минимум, недостиган от средата на октомври, когато Обединеното кралство бе в политическа криза, предизвикана от плановете на бившия премиер Лиз Тръс да намали данъците.