Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви във вторник, че вероятността от рецесия се е увеличила и подчерта, че инфлацията в еврозоната е "твърде висока", като предупреди, че колкото по-дълго остава висока, толкова по-голям е рискът, информира БНР.

В интервю за латвийския уебсайт Delfi Bizness Лагард посочи, че пикът на текущия цикъл на повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ трябва да гарантира, че инфлацията ще се върне към целевото ниво от 2% в средносрочен план.

Без да уточнява конкретно ниво за така наречения "краен" лихвен процент, шефът на ЕЦБ каза, че разходите по заемите трябва да нараснат допълнително след второто поредно увеличение от 75 базисни пункта на основните лихви на заседанието през миналата седмица.

"Дестинацията е ясна и все още не сме я достигнали", каза тя пред Delfi Bizness.

Вчера Евростат представи предварителни данни, показващи, че годишната инфлация в еврозоната се е ускорила през октомври до ново рекордно ниво от 10,7% спрямо 9,9% през септември, надхвърляйки прогнозите на анализаторите.

Централните банкери поеха към През последните две седмици няколко водещи централни банки дадоха да се разбере, че са готови да сменят курса

Това продължаващо засилване на инфлационния натиск е факт, въпреки че икономическият растеж в еврозоната се забави рязко през третото тримесечие до едва 0,2% спрямо предходните три месеца, като мнозина прогнозират спад на БВП през зимата с оглед на енергийната криза в резултат на намаляващите руски енергийните доставки.

В тази връзка Кристин Лагард призна, че вероятността от рецесия се е увеличила, но предупреди за опасностите, ако ЕЦБ не се намесва, за да укроти инфлацията, наричайки стабилните цени "основата за гладко функционираща икономика, от която всички печелят“.

"Инфлацията все още е твърде висока в цялата еврозона. Колкото по-дълго инфлацията остане на това високо ниво, толкова по-голям е рискът тя да се разпространи в цялата икономика. Тогава потребителите и фирмите също така ще започнат да очакват по-висока инфлация и в бъдеще, а това е опасно", посочи управителят на ЕЦБ.

Растящите лихвени проценти увеличават ипотечните сметки и вредят на корпоративните кредитополучатели, като Лагард отбеляза, че сега банките са в по-силна позиция, отколкото бяха в навечерието на кризата от 2008 г. Въпреки това "не трябва да се допуска самодоволство", посочи тя.

По време на сегашното свиване на разходите за живот правителствата трябва да бъдат внимателни, за да се уверят, че всяка фискална помощ е временна и насочена към тези, които имат най-голяма нужда от нея, отбеляза още Кристин Лагард.