През последните месеци различни експерти в САЩ изразяват мнение по въпроса ще има ли рецесия. Времето минава и прогнозите започват да клонят към нейната неизбежност, пише CNBC.

Най-лошото предстои и за много хора 2023 г. ще се усети като рецесия, предупреди Докладът на Международния валутен фонд от 11 октомври.

Инфлацията продължава да расте, а това провокира хаос на фондовия пазар. Компаниите се обединяват в позицията си, че бъдещето е неопределено. Те замразяват новите назначения и дори съкращават работна ръка.

С рецесия на хоризонта, професионални работници от всички краища на САЩ се тревожат, че може да останат без работа. Близо 40% се притесняват, че може да се наложи да търсят ново работно място, сочи проучване на August Bankrate, проведено сред 2458 американски граждани.

По време на криза няма професионална сфера, която да е имунизирана. Има обаче най-уязвими. При тях “ударът” на рецесията ще бъде най-осезаем.

Честита нова година или честита рецесия? Налице са пет признака, които подсказват, че се задава глобална рецесия, но не и колко болезнена ще бъде

CNBC Make It се допита до трима икономисти, за да разбере кои са индустриите, които ще бъдат най-засегнати по време на следващия икономически спад. Това са:

 • Недвижими имоти
 • Строителство
 • Производство
 • Търговия на дребно
 • Отдих и хотелиерство
 • Първите работни места, които ще бъдат съкратени, когато удари рецесията, са тези, които зависят от потреблението на хората, казва Кори Кантенга, главен икономист в Linkedin.

  Търговия на дребно, ресторанти, хотели и имоти - това са бизнесите, които най-често страдат повече по време на рецесия. Докато тези услуги “може да подобрят качеството на живота ни, те не са необходими за поддържане на основния ни стандарт на живот”, допълва експертът.

  Индустриите, които изискват много капитал, като производството и пазарът на недвижими имоти, също ще усетят по-сериозно икономическия спад. Те са по-слабо устойчиви на рецесия, казва Джулия Полак, главен икономист в ZipRecruiter.

  По думите й, на това ще станем свидетели през следващата рецесия, взимайки предвид високите лихвени проценти и рекордно високата инфлация в момента.

  Строителството и производството претърпяха значителни спадове в заетостта по време на Голямата рецесия, която продължи от 2007 до 2009 г., според данни на Бюрото по трудова статистика. Полак очаква, че тези индустрии ще регистрират подобен спад в заетостта, ако скоро настъпи рецесия, тъй като хората са склонни да отлагат големи покупки, включително на нови домове и коли, по време на икономически спад.

  За Адам Озимек, главен икономист в Economic Innovation Group, организация за обществена политика, която изследва икономическите въпроси, предстои да видим какво ще се случи. За него е трудно да се предскаже с увереност какво ще се случи по време на следващия икономически спад въз основа на минали рецесии.

  Озимек е оптимист, че Федералният резерв може да намали инфлацията и да забави икономическия растеж, без да предизвика рецесия и висока безработица, посочвайки 2018 г. като време, когато Фед повиши лихвените проценти и създаде охлаждане на икономиката, което не доведе до рецесия.

  Мисля, че не е време за паника, допълва той.

  Рискът от рецесия е реален, но мисля, че има добър шанс такава да няма, уверява Озимек.