По-кратката работна седмица е мечта за много изтощени от работа служители. В няколко страни в Европа тя може да стане факт по-скоро от очакваното, пише Euronews.

След близо три години на пандемия, която допълнително разми границата между личен живот и работа, се оформи т.нар. Голямо напускане - масово хората започнаха да напускат работните си места. Някои се върнаха обратно, други останаха, прегръщайки идеята за “тихото напускане”.

Сега топ тенденция на пазара на труда е четиридневната седмица. Четири дни работа, три дни почивка, заплащане в пълен размер. И това не е само фантазия на работниците. Работодателите също обмислят този преход.

Проучване сред 1200 мениджъри на компанията Robert Half, проведено на територията на Великобритания, Франция, Германия и Белгия, сочи, че над половината от тях или вече предлагат 4-дневна работна седмица или обмислят да започнат да го правят.

Около ⅕ от допитаните вече са дали възможност на служителите си да работят четири от пет дни. Една трета обмислят да направят тази стъпка през следващите 12 месеца.

Идеята, отбелязва Euronews, набира все по-голяма популярност в западните страни.

След експерименти в Испания, Япония и Исландия, компаниите във Великобритания сега са изминали над половината път в 6-месечен експеримент, посветен на 4-дневната работна седмица. Засега той върви добре, като някои компании планират да го наложат за постоянно.

В Белгия нов закон скоро ще даде възможност на служителите да организират 38-часовата работна седмица в рамките на 4 дни, а не както досега - 5, стига работодателите да им дадат разрешение да го направят. Допитване сред 300 мениджъри в Белгия сочи, че 54% от тях са положително настроение.

За променящите се стандарти на работа красноречиво говори и това, което се наблюдава във Франция. Страната вече има една от най-кратките работни седмици - едва 35 часа. Там има идея тя да стане още по-кратка.

Четиридневна работна седмица във Великобритания от днесПроучването ще обхване около 3000 души в 60 фирми от различни сектори

Преди ковид пандемията, работодателите изпитваха съмнения относно продуктивността на служителите, които работят от вкъщи. Това се промени доста след нея, налагането на дистанционния начин на работа и след отпадането на строгите мерки за овладяване на разпространението на заболяването.

Какво искат служителите?

Служителите за подбор на персонал “подгряват” идеята за по-кратка работна седмица, защото това е нарастващо търсене от страна на кандидатите, казва Ел Джалад в Robert Half. Той е категоричен, че днес работниците ще приемат директно предложението на компанията, която осигурява по-гъвкаво работно време.

Тъй като много компании се борят да задържат служителите си и да намерят нови, в днешно време това е пазарът на търсещите работа - което означава, че кандидатите могат да договорят по-добри условия, допълва той.

Гъвкавостта не се изразява само в 4-дневна работна седмица. 34% от анкетираните мениджъри във Франция, казват, че обмислят да впишат в договорите на служителите си опция да приключват по-рано работа в петък. 35% пък обмислят да предложат допълнителни дни годишен отпуск.

Разбира се, обмислянето на идеи не е обещание, че това ще бъде направено, то обаче говори ясно за настройката на работодателите и те мислят по въпроса, казва Ел Джалад.